dimecres, 19 de novembre del 2014

Un escàner de grafè permet per primera vegada distingir pigments

A més de mostrar esbossos o pintures prèvies que hagen pogut quedar ocultes sota una determinada obra, " l'escàner ens permetrà veure dibuixos preparatoris o identificar repintades ", explica Javier Gutiérrez , investigador de Treelogic i coordinador de Insidde, el projecte finançat pel setè programa Marc de la Unió Europea en què s'emmarca aquest treball amb la participació de vuit entitats de cinc països europeus.

L'escàner permet observar la forma en què s'han aplicat les pinzellades, una informació que està obrint un nou camp de treball per als científics de Insidde: "Pot mostren els detalls del procés creatiu d'una pintura que són de gran valor històric - artístic, perquè ens diuen més sobre com va treballar el pintor, el que és molt útil per als conservadors durant la planificació i execució de treballs de restauració de pintures " destaca Laurens van der Maaten de la Delft University of Technology.

Si bé l'escàner encara està en fase de prova i calibratge, els investigadors ja han aconseguit identificar amb ell alguns dels materials utilitzats en obres d'art. Es tracta d'un resultat que experts dels museus participants han valorat molt positivament perquè " no esperàvem obtenir aquest tipus d'informació, però amb el prototip hem estat capaços de distingir clarament alguns pigments d'altres, la qual cosa en alguns casos evitarà haver de fer una punció en el quadre per conèixer els materials que va utilitzar l'artista ", explica Marta Flórez, del Museu de Belles Arts d'Astúries.

Paral·lelament als treballs de calibratge de l'escàner per obtenir el màxim d'informació possible sobre obres pictòriques, els investigadors estan provant i ajustant l'equip per poder generar imatges d'objectes tridimensionals segellats. Per a això, un escàner de llum estructurada es combinarà amb l'escàner de terahertzs ​​. Geert Willems, director d'R + D de 4DDynamics explica el benefici: " Amb la reconstrucció preliminar de la forma 3D dels objectes, podem guiar a l'escàner de terahertzs ​​cap a les posicions òptimes al voltant de la forma corbada dels objectes, assegurant-nos que no existeix en cap moment contacte entre aquest i l'obra d'art ".










Notícia original:

CienciaXplora

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada