dimarts, 11 de novembre del 2014



IDENTIFIQUEN UNA PROTEÍNA CLAU EN EL DESENVOLUPAMENT DEL CÀNCER DEL PÀNCREES.


La investigació, que publica la revista 'Gastroenterology', ha demostrat que en línies cel·lulars humanes cancerígenes (in vitro i in vivo) esta proteïna és essencial perquè funcione la proteïna KRAS oncogènica, vinculada amb l'inici i la progressió tumoral. Segons els investigadors, la interacció entre HNRNPA2B1 i la proteïna codificada pel gen KRAS és una diana terapèutica potencial per al tractament del càncer de pàncrees, un dels tumors amb pitjor pronòstic.
La investigació ha sigut dirigida per la professora Neus Agell, catedràtica de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Facultat de Medicina de la UB i investigadora de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) . En el treball també han participat Carles Barceló, investigador del mateix departament de la UB, i científics de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) , de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) , del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i de l'Institut del Càncer Dana-Farber, adscrit a l'Escola de Medicina de Harvard (EUA) .
Segons ha explicat Neus Agell, més del 90 % dels càncers de pàncrees contenen mutacions del gen KRAS, que ajuda a la cèl·lula a interpretar el que passa al seu al voltant i li indica quines accions ha de fer a continuació, com per exemple reproduir-se o morir. Molts tumors, com els de pàncrees, pulmó o còlon, tenen este gen mutat, per la qual cosa sempre està senyalitzant que les cèl·lules cancerígenes proliferen, independentment de la informació que arriba del mig exterior de la cèl·lula. 
Durant més de 30 anys, els científics han tractat infructuosament d'inhibir KRAS per a detindre el desenrotllament tumoral.
«La estratègia del nostre grup és conéixer millor com regula la cèl·lula l'activitat i el funcionament de KRAS, de manera que si no podem inhibir directament l'acció del KRAS oncogènic, la qual cosa fem és tractar d'impedir la interacció amb altres proteïnes per a evitar que funcione, i influir així en els tumores», ha dit Agell. 
Els investigadors van estudiar quines proteïnes interactuen amb KRAS en cèl·lules cancerígenes i van seleccionar la proteïna HNRNPA2B1.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada