diumenge, 16 de novembre del 2014

Un jutge acusa BP de "negligència greu" en l'abocament del golf de Mèxic

El jutge nord-americà encarregat de dirimir el grau de responsabilitat de les empreses implicades en l'explosió de la plataforma Deepwater Horizon al golf de Mèxic, que l'abril de 2010 va causar el vessament de cru a la història recent dels Estats Units, va concloure aquest dijous que la petroliera BP va cometre una "negligència greu" durant l'incident.
Una decisió que, segons experts, podria implicar que l'empresa britànica haurà de pagar una multa en el rang més alt del que s'havia calculat, de fins a 18.000 milions de dòlars (14.000 milions d'euros), tal com reclamaven el Govern federal i diversos dels estats i particulars afectats.
Segons la sentència de Barbier, la "culpa" al desastre ecològic és majoritàriament de BP, a la qual assigna un 67% de culpa, enfront d'un 30% de Transocean i un 3% per Halliburton.
Segons la petroliera, una revisió "imparcial" dels documents presentats durant el judici que es va celebrar el 2013 "no dóna suport a la conclusió errònia assolida" pel jutge Barbier.
Segons la Llei d'Aigua Neta en joc en aquest cas, la multa per contaminar és de 1.100 dòlars per barril vessat si es determina que el vessament es va deure a negligència "simple". El problema de BP és que si el jutge decideix que el grau de negligència va ser "greu", com ha succeït ara, el preu a pagar per barril es quadruplica fins als 4.300 dòlars.
Mentre que l'acusació afirma que durant el desastre ecològic es van vessar 4,2 milions de barrils, BP sosté que aquesta xifra està inflada i que el nombre de barrils que van acabar en les aigües del Golf de Mèxic no supera els 2,45 milions.

A la fi de 2012, BP ja va arribar a un acord amb el Departament de Justícia pel qual va accedir a pagar una multa de 4.500 milions de dòlars que li evitar un procés penal. A més, la companyia també ha acceptat el pagament de fins a 42.000 milions de dòlars per la seva responsabilitat en l'accident, que a més de provocar el major desastre ecològic de l'última dècada, va causar la mort de 11 persones.

Noticia Original: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/09/04/actualidad/1409852212_180067.html

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada