dilluns, 10 de novembre del 2014

Les cèl·lules de la sang de pacients amb un infart poden regenerar el teixit danyat del cor

Investigadors de les universitats de Granada, Jaén, Màlaga, Miami i de l'Hospital Universitari Virgen de la Victoria de Màlaga, a Espanya, han descrit que les pròpies cèl·lules de la sang de pacients que han patit un infart de miocardi són capaços de restaurar el teixit danyat del cor.

En concret, es tracta de les anomenades cèl·lules progenitores endotelials (EPC), aquelles que estan destinades a convertir-se en vasos sanguinis, però que els científics han aconseguit que es diferencien cap cèl·lules de múscul cardíac (cardiomiòcits).
Aquesta possibilitat de canviar la seva funció és perquè es troben en una fase inicial en la qual les cèl · lules encara no estan madures i, per tant, tenen plasticitat, és a dir, es poden reconduir perquè es converteixin en teixit cardíac.

Per aclarir el seu paper, els científics van analitzar in vitro la capacitat de convertir-se en cèl·lules cardíaques de mostres de EPCs aïllades a partir de sang de pacients amb infart agut de miocardi i les van comparar amb EPCs obtingudes a partir de sang de cordó umbilical, una font on ja es coneix que hi ha cèl·lules mare capaces de regenerar teixit cardíac. És la primera vegada que es desenvolupa aquesta comparació.

La terapia consistiria en injectar estes cel·lules en la zona lesionada perque després d'un infart les EPC van al cor per a reparar la lesió però no poden arribar prou cèl·lules com per a regenerar el teixit danyat per complet. Per això la terapia ajudaria a pacients en procés de regeneració i s'eviten rebuigs.

Tot i això, cal desenvolupar protocols d'expansió en el laboratori d'aquestes cèl·lules del propi pacient perquè puguem obtenir un nombre adequat que tinguera l'efecte beneficiós una volta introduïdes en els pacients.



-Vídeo:

1 comentari:

  1. Considere que la notícia del meu company Marcos suposa un gran avanç tant per a la recuperació de pacients que han sofert un infart de miocardi com per a la cardiologia, ja que mitjançant la teràpia que els científics que han fet aquest descobriment proposen, les cèl·lules que no estiguen capacitades per a regenerar la part del cor morta a causa de l'infart seran capaces de fer-ho evitant conseqüències perjudicials per al cor.

    ResponElimina