diumenge, 2 de novembre del 2014

Dos cràters suecs són la primera prova del doble xoc d'un asteroide contra la Terra
Fa uns 470 milions d'anys va ocórrer una gran catàstrofe còsmica en el sistema solar: un asteroide d'uns 200 km de longitud es va trencar en fragments, dos dels quals van viatjar junts 12 milions d'anys fins a impactar a la Terra els dos alhora. Ho van fer en el que avui és Suècia, creant els cràters Lockne i Målingen. Ara un geòleg del Centre d'Astrobiologia ha trobat les evidències, en el que constitueix el primer cas confirmat d'impacte de asteroide binari al nostre planeta.

Els cràters suecs Lockne i Målingen van ser originats alhora pel xoc d'un asteroide doble. Tots dos van sorgir després de l'explosió d'un enorme asteroide de 200 km per alguna col·lisió en el cinturó d'asteroides principal fa 470 milions anys.
Així ho apunta un estudi que aquesta setmana publica a la revista d'accés obert Scientific Reports un equip d'investigadors liderats per Jens Ormo, del Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC). 
"Per primera vegada s'ha datat amb tan alta precisió una parella de cràters d'aquest tipus, tots dos creats fa 458 milions d'anys, i que constitueixen l'únic exemple terrestre conegut que pot atribuir sense cap dubte l'impacte d'un asteroide binari", destaca Ormo a Sinc. "Tots els altres possibles candidats dobles tenen edats amb lapses de temps que no permeten descartar que s'hagin format per separat".
A més, les formes dels dos cràters estàn d'acord amb l'impacte d'un projectil fragmentat, el que porta als científics a suposar que l'asteroide doble pertany al tipus anomenat 'pila de runa', format amb peces diverses unides per forces gravitacionals.
Segons els autors, és molt estrany que un cràter d'impacte pugui associar-se a un esdeveniment de ruptura datat en un temps concret en el cinturó d'asteroides, i en aquest cas es s'ha aconseguit l'únic exemple doble conegut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada