diumenge, 16 de novembre del 2014

El Tribunal de l'ONU frena la caça de balenes amb fins científics del Japó

Japó no caça balenes a l'Antàrtic amb finalitats científiques, sinó comercials, i s'ha d'abstenir de fer-ho a partir d'ara.
El cas es deriva de la demanda presentada el 2010 per Austràlia contra Tòquio, per encobrir jurídicament la caça comercial a l'Antàrtic sota el seu Programa d'Investigació de Balenes (Jarpa II). "Tenint en compte que (en els últims nou anys) han caigut 3.600 rorquals aliblancos, els resultats científics semblen limitats", ha dit Peter Tomka, president del TIJLa carn de balena segueix sent molt apreciada en la cuina nipona. "No hem de jutjar els mèrits de la investigació balenera, sinó decidir si el volum caçat s'ajusta als termes de la convenció. I encara que el programa nipó inclou estudis científics, la xifra d'exemplars supera aquests objectius ", afegeix.
Greenpeace, una de les organitzacions ecologistes més implicades en la protecció de les balenes, va admetre que seguiran morint en altres aigües. "Però la sentència és d'obligat compliment sota el dret internacional i el Japó ja ha dit que ho accepta. És hora que una indústria nociva per als nostres oceans sigui arraconada com una cosa del passat ", afirmen els seus portaveus. Per la seva banda, la Societat Mundial per a la Protecció dels Animals afegeix que "aquests han de ser protegits i la seva explotació no serà tolerada; aquest és el missatge de la decisió per a tots els governs ".

El 1972, la Conferència de l'ONU sobre el Medi Ambient Humà va establir una moratòria -encara en vigor- per aconseguir una pesca sostenible que no amenacés el futur de l'espècie marina. La disposició, signada per Japó, va entrar en vigor el 1985. El seu Govern va després mà de la ciència per a seguir perseguint cetacis, molt apreciats a la cuina.

Noticia original: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/03/31/actualidad/1396265952_850273.html

Video: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada