diumenge, 16 de novembre del 2014

El clorur d'hidrogen atmosfèric ‘in crescendo’ aniquila la capa de ozó

Un equip internacional de científics ha demostrat un recent augment en clorur d'hidrogen atmosfèric (HCI). Es tracta d'una substància lligada a la destrucció de la capa d'ozó, i creix per una anomalia temporal en la circulació atmosfèrica.

Es va anticipar que hi hauria una disminució de la HCI en virtut del Protocol de Montreal, el tractat internacional dissenyat per protegir la capa d'ozó mitjançant l'eliminació gradual de la producció de substàncies que esgoten l'ozó.
 Aquest recent augment de les concentracions de clorur d'hidrogen atmosfèric només es va observar en l'hemisferi nord, mentre que en l'hemisferi sud, l’HCI segueix disminuint, com s'esperava, en línia amb el Protocol de Montreal.

L'estudi, publicat aquest dimecres en la revista 'Nature', argumenta que l'augment inesperat és causat per una anomalia temporal però prolongada en la circulació atmosfèrica, el canvi de l'equilibri entre els clorofluorocarbonos (CFC) i el seu producte de degradació HCI.
Mitjançant la comparació amb els detallats models per ordinador, hem identificat aquest descens com alguna cosa temporal a causa dels canvis en els patrons de vents de l'atmosfera superior, per la qual cosa seguim sent optimistes que la capa d'ozó es recuperarà durant la segona meitat del segle.

En relació a les diferències en l'augment de HCI entre el nord i el sud, s’assenyala que hi ha diferències naturals en l'atmosfera entre els hemisferis nord i sud per la influència de la topografia de la superfície de la Terra i lleugeres variacions en l'òrbita de la Terra al voltant del Sol durant l'any.
Però, la recuperació dels productes químics que esgoten l'ozó en l'atmosfera és un procés lent i portarà moltes dècades. Durant aquest temps, la capa d'ozó segueix sent vulnerable.

Notícia original:

Notícies relacionades:

Amèrica del Nord va sofrir en 1934 la pitjor sequera en mil anys.

Augmenten dies amb radiació UV extrema per canvi climàtic


Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada