martes, 11 de noviembre de 2014

Identificat el procés pel qual la pell es neteja de cèl·lules pretumorals

La pell no és només el major òrgan del nostre cos. També és el més exposat a agressions. Un treball liderat per Alberto Gandarillas, de l'Institut d'Investigació Marqués de Valdecilla (IDIVAL, Santander) , ha determinat el paper del gen p53 en aquest procés, la qual cosa apunta que la seua activació podria servir per a previndre alguns càncers.

El seu treball comença per crear una pell a partir de cèl·lules mare primaries, i sobre elles, actuar perquè presenten lesions precanceroses. A aquest gen se l'anomena "el guardià del genoma" perquè se sap que té un paper clau a corregir els errors, les mutacions, que apareixen en les nostres cèl·lules. El seu inactivació en la pell no és prou perquè una persona desenrotlle un càncer perquè necessita altres factors.

En aquest cas, els científics han estudiat un càncer de pell, l'escatós. Es el segon en freqüència entre las neoplàsies dermatològiques encara que sol estar mal registrat. El que ells han fet ha sigut provocar la lesió genètica concreta, i han vist com s'avançava la descamació, el pelat de la pell. Però, a més, el càncer de pell no és l'únic escatós. També són d'aquest tipus alguns de pulmó i altres de cap i coll, que solen ser agressius. En estos casos l'agent desencadenant no és el sol, sinó el tabac i l'alcohol, afirma l'investigador. Per això ells també podrien beneficiar-se dels avanços que s'aconseguisquen.

Noticia original

Noticia relacionada


1 comentario:

  1. Que noticia tant interessant! Et done l'enhorabona Marta, bon treball.

    ResponderEliminar