dissabte, 22 de gener del 2011

Practicar esport amb el temps pot provocar arítmies


El cor és un múscul que bombeja la sang a tot el cos, tant perquè es purifiques en els pulmons, com perquè arriben a cada cèl•lula de l'organisme.
Aquest bombament ho realitza amb un ritme sorprenent i constant que solament canvia una miqueta quan estem en complet repòs o s'accelera amb l'exercici, alguna malaltia o esglai.
Practicar exercici de forma regular no solament prevé l'aparició de malalties cardiovasculars sinó que a més contribueix a millorar la salut d’ells qui les pateixen. És important remarcar que un estil de vida físicament actiu va associat a una disminució de la mortalitat per malaltia cardíaca en almenys un 30%, de manera que a major activitat física, menor incidència d'esdeveniments cardiovasculars. No obstant açò, l'exercici de resistència continuat durant anys podria provocar alteracions en l'estructura i funció cardíaca creant un risc per a patir arítmies.
Practicar exercici de resistència, com el ciclisme o les maratons, d'una forma intensa durant anys pot provocar malalties cardíaques, com la fibrosis i les arítmies, segons demostren els l’estudiïs .

"Estem parlant principalment de persones d'uns 40 anys que porten uns deu anys entrenant una hora diària de forma intensa, encara que aquest estudi també afecta als esportistes joves", ha explicat el cardiòleg i coordinador de l'estudi, Lluís Mont, que ha aclarit que "fer exercici és bo, però fer-ho a l'excés pot ser contraproduent".

L'estudi, s'ha dut a terme durant cinc anys i ha consistit a sotmetre a un grup de rates a una hora d'exercici diari durant setze setmanes, que seria l'equivalent a deu anys d'entrenament diari en el cas dels humans.

El resultat ha sigut que totes les rates han mostrat signes de disfunció del teixit cardíac després de passar vuit setmanes corrent una hora diària sobre una cinta.

Així mateix, després de setze setmanes d'exercici, el 42 per cent de les rates esportistes han resultat ser més susceptibles a patir una arítmia induïda que les seues companyes sedentàries.

Els humans no responen exactament igual que les rates perquè hi ha factors genètics que ens diferencien. Però els treballs a diari amb pacients ens demostra que entre els esportistes hi ha molts més casos de patologies cardíaques que entre els sedentaris, ha puntualitzat el doctor Mont.

L'estudi demostra per primera vegada que un excés continuat d'exercici físic pot tenir conseqüències negatives per al cor i pot ser la causa d'alguns dels casos de mort sobtada d'esportistes.

En aquest sentit, el Doctor Josep Brugada, que es professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, ha defensat la necessitat de realitzar controls cardiològics periòdics als esportistes de resistència i a tots els xiquets i joves que comencen a practicar exercici de forma continuada.

"Sóc partidari de fer-li un electrocardiograma a tots els xiquets perquè d'aquesta manera detectaríem quasi tots els casos de persones amb predisposició a patir patologies cardíaques", ha dit el doctor Brugada.

Respecte als atletes professionals i a les persones que practiquen esport amb assiduïtat de forma intensa, Brugada creu que "un electrocardiograma no és suficient" i és necessari sotmetre's periòdicament a "proves d'esforç, elèctrons i eco cardiogrames".

Els resultats d'aquest estudi "són importants -segons el doctor Mont- perquè cada vegada hi ha més persones de 30, 40 o 50 anys, que comencen a fer esport diàriament per a posar-se en forma i es posen reptes alts, com córrer maratons o pujar muntanyes amb bicicleta".

En la seua opinió, aquestes persones han de ser conscients del risc que corre el seu cor i prendre mesures preventives, és a dir, sotmetre's a exploracions periòdiques.


El doctor Brugada ha lamentat que "aquestes mesures preventives no són habituals", encara que s'ha mostrat esperançat perquè la llei de l'esport que el Govern està preparant pretén que els esportistes estiguen obligats a sotmetre's a certes proves.

Ara caldrà tindre cura perquè aquestes proves es puguen fer bé, Brugada, espera que aquests estudis ajuden a fer que tant els metges com els pacients es prenguem en serio els riscos que comporta practicar intensament l’ exercici físic.
Noticies relacionades:
Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada