dissabte, 22 de gener del 2011

Dues hormones són clau en l'efecte yoyó de les dietes


La clau de l'èxit o no de les dietes per aprimar, i, sobretot, del seu temut efecte yoyó, segons han descobert investigadors espanyols dirigits per Ana Belén Crujeiras, del Complex Hospitalari Universitari de Santiago (CHUS), pot estar en els nivells hormonals.


El treball, que s'ha publicat en Journal of Clínica Endocrinòloga & Metabolisme , es centra en dues substàncies: la grelina i la leptina. En concret, si els nivells de la primera són baixos i els de la segona són alts, és més fàcil recuperar el pes perdut. "Sembla que la resposta al tractament està predeterminada per característiques pròpies de cada pacient", assenyala Crujeiras.

L'estudi es va fer amb 104 persones amb sobrepès que es van posar a dieta (49 dones i 55 homes) als quals es van sotmetre a una dieta hipocalórica durant un període de vuit setmanes i, posteriorment, es va observar la seva evolució al llarg de les 32 setmanes. Després de vuit setmanes, el grup que va recuperar més del 10% del pes perdut posseïa uns nivells de leptina majors i uns nivells de grelina menors. No es van observar diferències en els nivells d'insulina, que va ser una altra hormona que es va mesurar. Els resultats mostren a més una influència específica de la grelina entre els homes i de la leptina entre les dones.

Aquest descobriment permet avançar-se als possibles resultats d'una dieta.
"Aquells pacients obesos o amb sobrepès que guanyen més pes després d'un

programa dietètic podran ser identificats fins i tot abans de començar la teràpia de

pèrdua de pes només amb analitzar els nivells plasmàtics d'aquestes hormones",

subratlla Crujeiras

En aquest sentit, el grup d'investigació va observar mitjançant un anàlisi que la resposta al tractament estava predeterminada per característiques pròpies de cada pacient.

La clau per identificar a aquest tipus de pacients més propensos a engreixar, desconeguda fins al moment, estaria en els nivells d'hormones reguladores de l'apetit. Els resultats d'aquest assaig clínic van evidenciar que els subjectes amb nivells plasmàtics alts de leptina i baixos de grelina són més propensos a recuperar els quilos perduts.

La investigadora ha indicat que, una vegada identificades les característiques diferencials entre pacients, com poden ser els seus nivells de leptina i grelina, "es podria adequar la dieta a cada cas per garantir l'èxit del seu resultat i evitar que es pugui tornar a recuperar pes, la qual cosa suposa un avanç en l'endocrinologia i obri la porta a noves dianes terapèutiques per lluitar contra l'obesitat"

Noticies relacionades:
Video:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada