diumenge, 30 de gener del 2011

Descobreixen que els volcans Croscat i Santa Margarida els va formar la mateixa erupció

Els volcans Croscat i Santa Margarida d'Olot, a la comarca de la Garrotxa, es van formar de la mateixa erupció volcànica fa uns 11.500 anys, segons un estudi d'un grup de científics catalans.

Aquest estudi es publicarà el proper mes en el "Journal of Volcanology and Geothermal Research", una de les publicacions de més prestigi internacional en el camp de la vulcanologia, i ho han elaborat científics del Grup de Vulcanologia de Barcelona del Institut Jaume Almera del CSIC amb la col•laboració del parc de la zona volcànica de la Garrotxa i l'empresa garrotxina TOSCA, serveis ambientals.

Aquests científics consideren que el vulcanisme d'aquesta zona és molt més complex del que s'havia pensat fins ara.

La interacció entre el magma i l'aigua dels aqüífers és la clau per entendre la gran complexitat del vulcanisme català, sobretot de les comarques gironines, amb molts tipus de productes volcànics diferents, com a ones i bugades piroclàstiques producte d'una activitat molt explosiva que s'intercala amb altres més tranquil•les.

L'estudi revela, entre altres coses, que el volcà del Croscat i el de Santa Margarida són producte de la mateixa erupció, que va alternar activitat freatomagmática, entre aigua i magma, i magmàtica.

Aquesta erupció va tenir lloc en diferents punts al llarg d'una mateixa fisura eruptiva, de manera que el Santa Margarida i el Croscat són volcans formats en el mateix episodi eruptiu i, per tant, de la mateixa edat, uns 11.500 anys.

L'estudi també aprofundeix en el coneixement d'altres volcans de la zona, il•lustrant erupcions monogenètiques, volcans d'una sola erupció, però molt complexes, com el volcà de la Crossa de Sant Dalmai i el de Canet d'Adri.

En total l'estudi identifica més de 50 zones volcàniques ben preservats que són resultat de complexes erupcions causades per la interacció amb l'aigua del subsòl.

Aquest descobriment obre un nou camp d'investigació, ja que fins ara s'havia suposat que era a causa de la composició del magma, al seu contingut de cristalls, la vesiculació i la fragmentació.




Noticies relacionades


Video



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada