domingo, 30 de enero de 2011

D'Asteroide a Cometa, Una Transformació Enigmàtica

Un asteroide descobert fa més de 100 anys podria ser en realitat un cometa extint que ha "ressuscitat", tornant a adquirir la seva condició de cometa, segons observacions recents.

Una nit del passat mes de Desembre, Steve Larson de l'equip d'observació astronòmica Catalina Sky Survey, dependent de la Universitat d'Arizona, estava buscant asteroides potencialment perillosos quan es va topar amb el que semblava un cometa: un feble deixant projectat des d'un nucli brillant semblant a un estel.

Quatre imatges preses al llarg de 30 minuts van revelar que l'objecte s'estava movent en relació amb els estels de fons.
Larson va sospitar que es tractava d'un cometa conegut, però en revisar la base de dades d'estels no va trobar cap que encaixés amb el misteriós objecte.

Investigacions posteriors van revelar que l'objecte és l'asteroide conegut com Scheila, descobert en 1906 per l'astrònom alemany August Kopff i que figura amb el número 596 al catàleg internacional d'asteroide.


La causa més probable de l'activitat de Scheila és la sublimació del gel d'aigua de la seva superfície en ser escalfada
pel sol. Així ho suggereix fortament el comportament observat del millor exemple conegut d'aquest tipus d'astres. La seva activitat és recurrent, i és més forta en les proximitats de la seva periheli, el punt de la seva òrbita més proper al Sol, igual que altres estels.

L'astre gira al voltant del Sol al costat de milers d'objectes similars en el principal cinturó d'asteroides del nostre sistema solar, situat aproximadament entre les òrbites de Mart i Júpiter, i circula fora del plànol de la eclíptica en el qual es mou la majoria dels planetes i asteroides.
Alex Gibbs, membre del Catalina Sky Survey, va estudiar imatges prèvies dels arxius del grup, però no va trobar cap activitat fins al 3 de Desembre. En aquest dia, l'objecte va aparèixer més brillant i alguna cosa difús.

Una anàlisi prèvia del color de Scheila va indicar que l'astre està fet de material primigeni sobrant de la formació del sistema solar i que podia ser un cometa extint. La seva naturalesa de cometa sembla ara confirmada definitivament, però caldrà investigar més per endevinar la història d'aquest peculiar astre.
Ara sembla que tenim un altre cas d'aquests objectes per afegir a la població. Scheila probablement vaja a canviar-se prompte el nom. L'asteroide 596 Scheila va ser descobert el 21 de febrer 1906, per a. Kopff en Heidelberg (Alemanya). L'objecte de 113 kilòmetres de diàmetre porta el nom d'una coneguda estudiant d'anglès en Heidelberg. En el futur es dirà XXXP/Lawson o alguna cosa similar, i Scheila Kopff passarà a ser un record en la història de la nomenclatura astronòmica.


Noticies relacionades


Video

No hay comentarios:

Publicar un comentario