diumenge, 30 de gener del 2011

Les especies animals a la xarxa


Tots els éssers vius coneguts del planeta estaran reunits en una pàgina web. Un projecte internacional permetrà accedir en la xarxa a tota la informació sobre els éssers vius del planeta. La iniciativa, denominada Infraestructura Mundial d’Informació sobre Biodiversitat (GBIF, en les seues sigles en anglès), ajudarà a conservar i gestionar el territori.
Fins la data, la web conté 200 milions de registres d’espècies (descripció, lloc, nombre…).
L’ objectiu és oferir lliure i gratuïtament tot el que es sap dels éssers vius sobre la terra.
Es tracta del projecte més ambiciós en relació a biodiversitat, perquè per primera vegada es començarà a saber què es coneix, on hi han llacunes en el coneixement i què labor està ja realitzada.
Els 200 milions de registres del GBIF, dels quals sis milions corresponen a Espanya, tenen una aplicació científica i altra de gestió del territori: establiment d’espècies protegides o corredors ecològics, declaracions d’impacte ambiental, etcètera.
Es tracta d’una aplicació molt pràctica que comença a ser utilitzada que a més dels éssers vius existents, s’inclouen els organismes fòssils.
Espanya figura en la franja mitjana de quantia de dades aportades al GBIF, però més allà del nombre és molt important la qualitat d’aquestes, ja que una bona part d’ells procedeixen d’institucions i centres científics del país.
A esta iniciativa es suma la del Catàleg de la Vida -una espècie de “mapa de carreteres” a l’hora de identificar tota la informació sobre biodiversitat- i la Enciclopèdia de la Vida, que pretén fer una pàgina web per cada espècie biològica existent.
La Infraestructura Mundial de Informació en Biodiversitat és una organització intergovernamental que comprèn en l’actualitat 53 països y 43 organitzacions internacionals. GBIF s’estructura com una xarxa de nodes nacionals amb una secretaria internacional en Copenhague.

Notívia Original

Notícia Relacionada

1 comentari:

  1. Aquesta noticia m'ha cridat mol l'atenció ja que es molt interessant aquesta pàgina web que han realitzat. A partir d'aquest moment serà mes fàcil obtenir informació sobre tots els éssers vius que viuen al planeta tant soles en connectar-te a la red.
    Resultarà més fàcil per a un científic realitzar una investigació tant d'animals com fòssils. A més també s'han realitzat mapes sobre la biodiversitat.
    Crec que es una bona idea i espere que tinga l'èxit que esperen i amb açò també es demostra que Internet també te molts aspectes positius i aquest projecte es un d'ells.

    ResponElimina