dissabte, 22 de gener del 2011

Antioxidants:pitjor que inútils

Els suplements vitamínics no només no prevenen les malalties, sinó que eleven la mortalitat.
La promesa de salut i longevitat creada en les últimes dècades pels suplements antioxidants s'ha esvaït. Si es guiessin per les proves científiques i no pels cants de sirena de la publicitat, els molts milions de persones que prenen aquests complements dietètics a Europa i EUA (10-20% de la població) per prevenir el càncer i altres malalties cròniques haurien de deixar de fer-ho. Ja se sospitava que prendre vitamina A, vitamina I, beta carotens i altres antioxidants, junts o per separat, no tenia cap efecte positiu apreciable sobre la salut, però almenys es presumia que no era perjudicial. Ara s'ha comprovat, mitjançant un tipus d'estudi que ofereix més garanties científiques, que les píndoles antioxidants no només són una despesa inútil, sinó que a més poden acurtar la vida.

Del 8% al 10% dels espanyols són consumidors habituals o cíclics de suplements vitamínics.

Els suplements de beta carotens i vitamines A i E eleven la mortalitat un 7%, 16% i 4%, respectivament.

En una població sense manques vitamíniques, el consell mèdic ha d'insistir sobre els estils de vida que han de portar.

Només els aliments contenen la justa proporció d'antioxidants i tenen un efecte beneficiós comprovat.
El gran negoci dels suplements vitamínics ha impulsat la realització d'infinitat d'estudis sobre els seus possibles efectes beneficiosos en l'envelliment, el càncer, les malalties cardiovasculars, l'Alzheimer i moltes altres dolences cròniques. S'han fet investigacions bones, regulars i dolentes, i les seves conclusions han estat el bastant discordants com per a no saber amb certesa, si els suplements antioxidants eren beneficiosos o nocius per a la salut. Òbviament, la publicitat es quedava reiteradament amb els resultats més positius.

"Les proves per demostrar la presència o l'absència de beneficis per l'ús de multi vitamines i suplements minerals per previndré el càncer i les malalties cròniques són insuficients", dictaminava en 2006 una revisió dels Instituts Nacionals de la Salut d' EUA-

La feina científica , ara ha demostrat que els suplements antioxidants no són innocus, i es qüestiona l'eficàcia preventiva i la seguretat d'aquests suplements.
Els nostres resultats van més enllà de les revisions , suggerint que els suplements antioxidants podrien no ser beneficiosos.

Els resultats d'aquest estudi, publicat el 27 de febrer en el Journal of The American Medical Associat ion , mostren que el beta carotens i les vitamines A i E s'associen amb increments de la mortalitat del 7%, 16% i 4%, respectivament, mentre que la vitamina C i el seleni no semblen elevar el risc de mort (el seleni podria disminuir-ho, encara que no és segur i fan falta nous estudis per esclarir-ho, sostenen els autors del treball).

Molts ciutadans ja estan farts d'estudis i missatges de salut contradictoris. Per què haurien de fiar-se d'aquest estudi més que dels anteriors? Com saber que el que avui és blanc demà no serà negre? Les dades actuals són molt més fiables que els que teníem fins ara perquè provenen d'una revisió sistemàtica d'estudis aleatoritzats i perquè són consistents amb revisions prèvies. En principi, la confiança en aquests resultats és alta i és poc probable que estudis posterior ho s modifiquen.

Conforme estan les coses, quina és la recomanació més raonable? Ha de des aconsellar-se el consum de suplements antioxidants? És clar que no, sembla adequat recomanar aquests suplements per a la prevenció de malalties. El que cal fer és prendre una dieta rica en fruites i verdures, perquè només els aliments naturals contenen la justa proporció d'aquests nutrients i a més està comprovat el seu efecte beneficiós. El consell ha d'incidir sobre els estils de vida: prendre una dieta equilibrada, evitar el sobrepés, fer exercici i no fumar.

Cal desaconsellar el consum d'aquests suplements perquè no tenen un efecte beneficiós i en canvi hi ha dades molt suggeridores que poden ser perjudicials.

A Espanya el consum de suplements antioxidants no està tan estès com en altres països. Ací es prenen sobretot complexos vitamínics per a l'estrès o el cansament. Encara que tampoc està comprovat el seu efecte beneficiós, almenys són fórmules més completes. El 8-10% dels espanyols són consumidors habituals o cíclics de suplements vitamínics, enfront del 30% dels anglosaxons.

L'elevació del 5% del risc de mort pel consum d'antioxidants ha posat en marxa l’ estudi.

Sabedors d’ aquest risc i a la falta de proves, moltes persones prenen antioxidants per millorar la seva salut i prevenir el càncer. Estem exposats a un intens màrqueting amb un missatge contradictori. Però la situació, es deu no només a la pressió publicitària, sinó que és també la responsabilitat dels metges mal informats i de les autoritats sanitàries, per no alertar d'aquest incert benefici i d'aquesta publicitat enganyosa".

Noticia

Noticies relacionades:
-Antioxidants

-Suplements vitamínics

Video:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada