diumenge, 30 de gener del 2011

Augment de temperatura


L’augment de temperatura del planeta es deu a un desajust entre l’energia que entra en l’atmosfera i la que ix de ella. La part que roman en la Terra s’emmagatzema sobretot als oceans, que han acumulat el 90% d’aquesta energia en forma de calor en els últims 50 anys. Esta reserva tornarà a l’atmosfera en algun moment, cosa que agreujarà el canvi climàtic.
Entre 1961 i 2003, la temperatura del oceà muntà 0,1ºC fins una profunditat de 700 metres. Encara que el increment semble lleuger, la quantitat d’energia necessària per a escalfar una columna d’aigua d’aquest volum és molt important. “Aquest calor vindrà a perseguir-nos abans o després”, assegura l’autor principal del estudi, Kevin Trenberth. “La treva que hem tingut en els últims anys no va a continuar”.
Entre 2004 i 2008 s’ha reduït el increment de la temperatura del oceà. Però, el nivell d’emissions de CO2 ha seguit augmentant des del 2003. Es planteja si apart de la calor oceànica i atmosfèrica, existeixen altres llocs on s’està acumulant esta energia desapareguda.
Des del 1992 el nivell del mar ha augmentat uns 3,2 mil•límetres cada any. Aquest augment està provocat per esta energia calorífica, que no sols incrementa la temperatura del aigua, sinó que també augmenta el seu volum degut al desgel. A més, la radiació enfocada sobre les superfícies gelades està provocant la seua fosa, el que suposa altre magatzem d’energia calorífica. De moment, les mesures que existeixen sobre l’escalfament del aigua i del aire són prou fiables. Però es fonamental rastrejar l’augment de temperatura al nostre sistema climàtic per a entendre què està passant i predir el futur.


Notícia Original

Notícia Relacionada



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada