dissabte, 22 de gener del 2011

Com traure-li més partit al cervell


Gravar en el mòbil o la PDA dates senzilles, com recordar aniversaris o cites personals es converteix en el primer pas cap a una ment fluixa.

Tot ésser humà posseeix una gran màquina complexa, encara que en la majoria dels casos està no s’utilitza be . El cervell compta amb més de 100.000 milions de missatgers –neurones–que transmeten ordres d'un costat a un altre. Aquest òrgan té més poder que qualsevol ordinador, ja que compta amb una rapidesa de processament que aconsegueix els cent bilions d'instruccions per segon, per al que destina una cinquena part de l'energia que consumeix.

Però, no obstant açò, per què sembla que està desaprofitat el seu potencial?
Avui en dia es compta amb tot un arsenal d'aparells llests per a substituir les habilitats de la ment. A manera de recordatoris, es col•loquen mil i una alarmes en els mòbils, s'emmagatzema informació i telèfons, en PDA i ordinadors, que recorden , cites de treball, des de dates importants fins a aniversaris dels éssers més volguts. Com comenta Marcel Berthier, director de la Unitat de Neurologia Cognitiva i Afàsia del Centre d'Investigacions Mèdiques de la Universitat de Màlaga i membre de la Societat Espanyola de Neurologia , «si alguna cosa no s'usa, s'atrofia. Les xarxes neuronals que no usem es deterioren i perden la seua capacitat de funcionament».




Malgrat la creença que el hipotàlem siga el responsable de ser la part del cervell que s'encarrega de gestionar la memòria, els científics de la Universitat de Boston plantegen noves evidències. Fa cosa d’ un mes, en la revista «Sciences» els investigadors sostenien que no existeix una regió concreta específica encarregada del processament de la memòria. Ells apunten al fet que es dóna una col•laboració entre les diferents zones.

D'acord amb aquest treball, també s’ ha desvelat noves claus importants en el camp de la memòria. Un dels investigadors responsables d'aquests treballs, explica que «els astròcits són cèl•lules no neuronals que intervenen en la comunicació cerebral».

Amb aquestes noves dades, sembla que es complica . Astròcits i neurones han de recopilar l’ informació en un cervell que no té índex ni mapa, que emmagatzema sense ordre i que recupera gràcies al context. «Què feia mentre tenia les claus en la mà... Ah! Em llevava l'abric i ho deixava en el sofà. Sí, ací estan». I d'aquesta manera, lligant records visuals a sonors i amb l'ajuda de l'olfacte, un és capaç de recordar l’oblida’t.


Memòria d'elefant?

Llavors, com podem mantenir en forma la memòria? La resposta dels experts és senzilla: entrenant. D'aquesta forma neurones i astròcits es mantenen en forma en el seu particular «gimnàs», ja que si manquen de tasques, acaben en un racó oxidats i plens de teranyines.

Xicotets hàbits diaris permeten recordar i arxivar millor les coses en el cervell, com escriure en un paper les tasques. Per a donar-li treball al cervell pot resultar pràctic dedicar uns minuts preguntar-se, per exemple: «Què vaig desdejunar avui? Què vaig fer la setmana passada?». I per a fixar aqueixos records gens millor que abans d'anar-se al llit fer un repàs mental del dia i també de la jornada següent.

El cervell és l'únic òrgan que requereix un entrenament; amb el nostre cervell no podem fer res si no ho entrenem; li hem d'ensenyar a parlar, a millorar la nostra memòria o a controlar les nostres emocions i aquestes habilitats hem de mantenir-les. A més, resulta aconsellable desenvolupar i mantenir l'activitat cerebral, fins i tot amb videojocs o màquines d'entrenament, sempre que no caiga en l'addicció o en l'aïllament social.
Es recomana que la ciutadania «es mantinga activa mentalment» amb els més variats mètodes, des de la lectura o la pràctica de jocs, com els escacs a l'ús de màquines d'entrenament mental o de videojocs «sempre que no caiga en l'addicció o en l'aïllament social, sobretot en el cas dels menors i dels joves». També es recomana evitar les situacions emocionals com l'estrès, que danyen l'activitat cerebral.

Amb maquinetes o amb altres bovades , però el cas és mantenir activa la ment. Un projecte desenvolupat en la Universitat de Granada ha demostrat que el bilingüisme millora les capacitats i entrena la memòria, per aquest motiu saber dos idiomes te avantatges més enllà de l'evident facilitat per a comunicar-se. Després de les proves dutes a terme, els investigadors han demostrat que el cervell pot respondre de forma diferent amb entrenament i que l'aprenentatge d'un altre idioma és, d'alguna manera, un entrenament.


Noticia original


Noticies relacionades:
-Neurologia

-Alimentació per al cervell

-Informació del cervell


Video:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada