divendres, 27 de maig del 2011

INVESTIGUEN LES CAUSES DEL TERRATRÈMOL DE LORCA


De seguida que es va produir el terratrèmol ,el equip (departament de geodinàmica de facultat de Ciències Geològiques) es va desplaçar a la zona del epicentre amb el fi de recaptar dades tan danys com els possibles efectes geològics superficials.
Durant els quatre dies següents al terratrèmol es va realitzar una inspecció de les dades produïts per el terratrèmol a Lorca. Amb l’anàlisi de les primeres dades es van poder senyalar algunes evidencies.
La posició dels epicentres del terratrèmol principal Mw 5.1, així mateix com el terratrèmol de Mw 4.5 que havia ocorregut 2 hores abans, i ambdues coincideixen amb la localització de la falla nombrada FAM Falla de Alhama de Murcia -(situada a 2 Km de Lorca).
A una escala més local,els epicentres dels dos terratrèmol de major magnitud pareixen relacionades amb una zona on la FAM presenta una estructura complexa,i poden localitzar-se a dos rames,la més probable és la del Corredor Nord.
Aquest està format de dúplex d’ esgarre compressiu ,format a la seua vegada per dues rames paral•leles molt pròximes en superfície, les traces de la qual passarien per davall del casc urbà de Lorca i altra pel flanc nord-oest del Castell de Lorca.
A l’espera de noves dades sismològiques , l’ interpretació inicial que es pot fer del terratrèmol de Lorca es que la falla responsable va ser la FAM. Els enormes danys causats es deuen a l’escassa profunditat del terratrèmol i a la seua localització molt propera a la ciutat el que explica l’acceleració que es va produir i que es molt alta per a un terratrèmol d’aquesta magnitud. En els pròxims mesos es tindrà que seguir investigant.



Pàgines relacionades:

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada