dimecres, 25 de maig del 2011

Augmenta més a Espanya la freqüència dels dies de calor extrema

Un ‘dia de calor extrema’ es produeix quan la temperatura màxima supera el umbral del 95% de la mitjana de les temperatures màximes diaries. Doncs, entre 1955 i 1998, es va registrar als paisos d’Europa occidental un increment d’aquest tipus de dies de calor extrema.


Segons un estudi de la Universitat Complutense a Madrid, España es un dels paisos més afectats per aquest període. Es creu que les raons d’aquest increment tèrmic son les construccions en zones urbanes, el canvi climàtic i les conseqüents alteracions en la circulació de l’atmosfera.

El augment de temperatures a zones urbanes està associat a la densitat de construccions, és a dir, quan més edificis hi ha en una ciutat, major és l’efecte d’illa de calor. Segons un estudi, de totes les variables climàtiques, les temperatures extremes són d’especial atenció degut a la relació directa que tenen amb el canvi climàtic. A més, se sap que durant el segle XX, la temperatura global del planeta ha augmentat una mitjana de 0,6 ºC, fet associat amb els canvis en la circulació general de l’atmosfera.




Una investigació revela l’existència de tendències “estadísticament significatives” de dies de calor extrema, destacades en paisos com Espanya, Portugal, Francia i Alemanya. L’anàlisis per al periòde entre 1955 i 1998 estima increments importants en la temperatura màxima mitjana d’entre 0,5 y 2 ºC al llarg dels mesos d’estiu.

Els investigadors de l’estudi treballen ara en un àmbit més complet, i a banda d’analitzar les temperatures, també analitzen altres variables com el vent, la pressió atmosfèrica o la radiació solar. “Aquestes dades serviràn per realitzar prediccions perque complementarem dades històriques amb fonts més recents”, concluixen.


-Notícia original

Noticies relacionades:
-Recomanacions de seguritat per a dies de calor extrema
-La temperatura mitjana a Espanya podria augmentar 6 ºC en un marge de 50 anys

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada