dilluns, 2 de febrer del 2015

Les infeccions per fongs maten cada any a més d'un milió de persones

En 2013 es va fundar el Fons d'Acció Global per a les Infeccions Fúngiques (Gaffi), una organització internacional amb l'objectiu de pal·liar la greu situació que viuen milions de persones, especialment en països amb escassos recursos per les infeccions per fongs. Com un cavall de Troia, els fongs passen desapercebuts i només donen la cara quan apareixen altres problemes greus de salut. Sense els medicaments adequats, aquests patògens oportunistes maten a l'any a 1.350.000 persones amb sida, càncer, tuberculosi i asma. A més causen ceguesa a milions de persones.

Les espècies de fongs que causen més problemes a Europa són Càndida i Aspergillus, associats a problemes d'immunodepressió bàsicament. Sobretot en pacients que han rebut un trasplantament i pacients a la UCI amb immunodepressió greu. A Espanya, la majoria sobreviuen, encara que poden quedar seqüeles a llarg termini.

D'altra banda les Infeccions fúngiques greus afecten més de 300 milions de persones en altres països més pobres. Sense medicació per combatre-les, lameningitis i la pneumònia causada per fongs maten més d'un milió de pacients amb sida cada any, incloent molts nens, abans que el tractament antiretroviral pugui fer efecte és per aço que Gaffi ha elaborat un pla de treball contra les infeccions fúngiques en el món.

És important convèncer els països que estimin la seva càrrega fúngica.Com que les malalties d'infecció fúngica no són de declaració obligatòria, han de ser els professionals de la salut i les societats científiques que ho facin, i és un procediment costós. Gaffi ha estimat la càrrega d'infecció fúngica greu per al 59% de la població mundial.També ha aconseguit que l'OMS inclogui en la llista de medicaments essencials l'amfotericina B i la fluorocitosina, fonamentals en el tractament de la meningitis criptocòccica i altres infeccions fúngiques greus.

Hi Ha tècniques de diagnòstic ràpid d'aquestes malalties però són inassequibles per a molts països. Per això Gaffi està desenvolupant tècniques fiables i barates. Com per exemple el desenvolupament d'un mètode ràpid que permet diagnosticar al moment amb un microscopi petit connectat al mòbil.



-Vídeo:

1 comentari:

  1. Considere aquesta notícia prou important ja que moltes voltes no prestem als fongs l'atenció que deuríem. Nosaltres fàcilment podem tractar-los, però als països per desenvolupar on no tenen pràcticament vacunes per a les malalties més perilloses, són molt més difícils de tractar i possiblement no els presten atenció, provocant així un major contagi i fent que aquests afecten tant les persones que fins i tot els provoquen la mort.

    ResponElimina