dimarts, 17 de febrer del 2015

Estudi sobre el calamar colossal.

Ha sigut protagonista de sèries, pel·lícules i mites que es remunten a l'època dels romans. Conegut com kraken pels escandinaus, va deixar de ser llegenda quan el biòleg Japetus Steenstrup ho va descriure per primera vegada en 1857 com el príncep dels calamars, Architeuthis Dux.

Amb el nom de calamar gegant només es denomina a Architeuthis dux, que és el nom en llatí del príncep dels calamars. Eixe calamar pot arribar a mesurar 14 metres de llarg i pesar 250 kg. Té una distribució mundial i és cosmopolita, fet que està demostrat per la genètica en un estudi publicat en 2013 en el que vaig participar.

El calamar gegant no viu en l'Antàrtida. Es diferencia del colossal en la seua distribució, ja que no habita aigües fredes, sinó temperades. A més, el gegant no és comestible, perquè té molt amoníac; i diuen que el colossal està exquisit. D'altra banda, com el colossal no té els tentacles tan llargs, pareix que es tira sobre les preses. El gegant, al contrari, té tentacles enormes, de 6 metres, i agafa les preses a distància.

Es molt dificil grabar els calamars, ja que el calamar gegant viu en profunditats d'entre 250 i 1500 metres, i el de l'Antàrtida entre 800 i 1500 metres. S'han fet intents de filmar-los des de 1996 a Açores, després a Austràlia, Nova Zelanda, a Astúries (2001 i 2002) , però només s'ha aconseguit al Japó, en 2012, gràcies a un mini submarí tripulat que els va gravar a 630 metres de profunditat.


Video relacionat:

Noticia original

Noticia relacionada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada