diumenge, 1 de febrer del 2015

Ibuprofè o paracetamol?

De vegades, aquests dos medicaments -dels quals es van consumir a Espanya 58 milions d'envasos en 2010- poden alternar-se, però és important conèixer les seves peculiaritats i, sobretot, els seus possibles riscos.
Així, mentre ibuprofè i paracetamol comparteixen propietats analgèsiques, el ibuprofè pot presumir de la seva acció antiinflamatòria, mentre que el paracetamol és millor com antitèrmic (és a dir, quan a més de dolor hi ha febre). Per això, explica Caelles, "el ibuprofè (un antiinflamatori no esteroide) serà millor en patologies que cursin amb inflamació (com a artritis, faringitis...), mentre que amb el paracetamol només tractem el dolor".
L'ús de ibuprofè es desaconsella en pacients amb úlcera gàstrica, insuficiència renal  o hepàtica greu ,  però també haurien de tenir precaucions els qui estiguin prenent antihipertensius. Mentre que els principals riscos del paracetamol, sobretot a altes dosis, es produeixen en el fetge, per la qual cosa "el seu ús no seria recomanable en una insuficiència hepàtica".
Quant a les dosis més indicades, i sempre recordant que els pacients amb problemes crònics haurien de consultar amb el seu metge abans de prendre qualsevol medicació, el més indicat són els 400 mg en el cas del ibuprofè i entre 500 i 650 si ens referim al paracetamol.
A Espanya, segons les dades del Ministeri de Sanitat corresponents a l'any 2010, el omeprazol va ser el medicament del que més envasos es van vendre, seguit molt d'a prop pel paracetamol (34,31 milions) i el ibuprofè
(amb 23,5 milions d'envasos).
"Tots dos medicaments són segurs sempre que es respectin a baixes dosis", conclou Caelles, "el problema està en les dosis altes i en pacients amb patologies prèvies".

Notícia original

Notícia relacionada

Notícia relacionada


Vídeo


1 comentari:

  1. Aquesta és una noticia important per què la majoria de persones a Espanya consumim aquestos medicaments que considerem inofensius, i aquesta noticia ens fa reflexionar un poc sobre que no tot al que tenim hàbit vol dir que siga inofensiu, com diu a la noticia aquests medicaments "basics" poden ser molts perjudicials en alguns casos.

    ResponElimina