dilluns, 16 de febrer del 2015


EXPLOSIONS EN MINIATURA PER A UN ENFRONTAMENT BIOLÒGIC




Tirs curtíssims d'un làser d'un bilió de watts per a destruir nanocristals en explosions diminutes, és una aplicació d'unes noves i poderoses màquines. És bàsic, per exemple, conéixer com és una proteïna de membrana d'una cèl·lula per a saber com s'enganxa el virus de la sida per a infectar-la i poder desarrollar medicaments que ho impedisquen.


A pesar dels avanços, en els últims 50 anys i recents ferramentes com els sincrotrons, un nou tipus de làser, XFEL, que ja funciona als Estats Units i que s'està construint a Europa, emet ràfegues de polsos més curts i de major energia, la qual cosa teòricament dóna molta millor resolució.


La primera confirmació prové d'un experiment realitzat en el làser de rajos X del laboratori nord-americà SLAC per un equip internacional liderat per científics del laboratori europeu DESI. Amb polsos de només 30 femtosegons han aconseguit obtindre informació de nanocristals del complex fotosistema, i a pesar que els destruïx instantàniament amb la seua enorme energia per centímetre quadrat. És el pols més curt que s'ha aconseguit fins ara i els resultats són sorprenents.






http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/01/10/actualidad/1326191845_474311.html






1 comentari:

  1. Rosa m'ha paregut una notícia molt interesnt al mateix temps està molt ben redactada i la imatge es molt adquada. Seguix així!

    ResponElimina