dimarts, 3 de febrer del 2015

Espanya desenvolupa a l'Antàrtida un sistema per vigilar volcans




Científics espanyols han creat una tecnologia de vigilància de volcans que permetrà mesurar els paràmetres del seu estat i que els permetrà detectar qualsevol perill en temps real.
S’està aplicant aquest sistema a un dels volcans de major activitat de l'Antàrtida, així com al nostre país,a l’Illa del Ferro (Canàries).
La base espanyola Gabriel de Castella està instal·lada al cràter d'un volcà actiu, a l’Illa Decepción, enmig d'aquest cràter, fondeja el vaixell espanyol Hespérides.

Complint el protocol del Tractat Polar, científics i militars esperen a bord sense poder desembarcar. Aprofitant aquesta situació, dos sismòlegs estudien el volcà durant tot el dia. Amb aquest nou sistema, el treball dels experts comença a les 03:00 recorrent el cràter des de fora, envoltant l'illa que forma, i després tot l'espai interior. Realitzen una vigilància visual exhaustiva per comprovar que el volcà no està entrant en erupció o no ho ha fet recentment.
Cinc hores més tard, baixen a terra amb una sèrie d'estacions que els permetran detectar qualsevol activitat que pogués indicar que hi ha perill, des fumaroles a cendres, senyals que indiquin una erupció propera o una altra acció del volcà.

Es registren no solament terratrèmols, sinó tot tipus d'activitat.
Durant la inspecció, també s'observen les dades de deformació superficial de l'illa, com es contrau o s'expandeix depenent de la seva activitat, que es pot veure gràcies a la instal·lació d'uns GPS, situats de forma estratègica.

noticia original 


noticies relacionades:
'En las faldas del volcán'
Volcanes


video

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada