dilluns, 2 de febrer del 2015

1.500 milions de píxels per retratar Andròmeda.

Una espiral nebulosa del daurat al blau. Si fem zoom amb el ratolí i l'espiral desapareix en una espectacular estampa puntillista d'estrelles. Són els dos extrems del retrat que ha esbossat el Telescopi Hubble de la galàxia Andròmeda, veïna de la Via Làctia a només dos milions d'anys llum. 1.500 milions de píxels que omplirien una inabastable pantalla que tingués quilòmetres de superfície per contenir un terç d'aquesta galàxia, amb cent milions d'estrelles al seu interior.
És el regal de la NASA per obrir 2015 que donarà "10 o 15 anys de temes als astrònoms"
La imatge, la més gran que ha estat mai muntada gràcies al Hubble, permet a qualsevol bussejar en l'aspecte que té la pell de la galàxia fins a arribar al maremàgnum estel•lar que ofereix la vista més propera.
Però, més enllà de la seva bellesa, aquest esforç visual serveix com la cartografia més precisa fins a la data d'una galàxia en espiral, la categoria més abundant de l'univers conegut a la qual pertanyen més de 100.000 milions de galàxies.
Elaborar la imatge és un èxit logístic. Primer, triar l'àrea a fotografiar, el terç d'aquesta gran galàxia que seria retratat per tota estrella almenys tres vegades més gran que el nostre Sol. Després aquest àrea es va dividir en 23 maons que van ser fotografiats cada sis mesos per sis filtres que cobrien l'espectre des de la radiació ultraviolada (per a les estrelles més càlides) fins a la molt propera a la infraroja (les més fredes)
Andròmeda no és només interessant per la seva proximitat. El seu destí està íntimament lligat al de la Via Làctia, ja que ambdues galàxies, dins d'uns 4.000 milions d'anys, xocaran.

Noticia original

Noticies relacionades:
-Encontren un sistema solar que dobla l’edat de la terra
-Les feus de la bèstia

Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada