dilluns, 26 de novembre del 2012

Sandy la illa que existeix o no existeix?


L'actualitat ens ha regalat alguna cosa extraordinària, torbador i desconcertant, digne de la més absurda novel · la fantàstica o d'aventures: l'illa fantasma,sino que el que pasa es que una expedició que arriba al punt geogràfic on es localitza en els mapes una remota illa per trobar-se que ... no hi és. Sorprenent experiència que inverteix, fins i tot subverteix, el normal esdevenir de les exploracions: en comptes de descobrir territori nou, l'han perdut. Aquest possiblement puga ser un tema apassionant per a milions de persones, segurament seduïdes pel ressò llegendari de l'assumpte i la manera com apel al nostre apetit més ancestral de somnis i quimeres. Un descobridor ha arribat a dir: “Hi ha una illa en el mig del res que en realitat no existeix” . Molts periòdics li han fet  molt de eco a aquesta noticia.

Aquests són els fets: un vaixell científic, el RV Southern Surveyor, del servei hidrogràfic australià, aprofitant que està al Mar del Coral en una singladura de 25 dies estudiant la tectònica de plaques, decideix, potser amb ànim de recrear amb platges i cocoters , fer una ullada a Sandy Island. Els seus mapes la mostren, encara que no així les cartes nàutiques, que assenyalen una profunditat de 1.400 metres i ni indici de illa. Rastrejada l'illa perduda, resulta que apareix en mapes i publicacions científiques almenys des de 2000. Hi ha qui la identifica amb una de les illes que esmenta el 1792 el cavaller D'Entrecasteaux navegant a la recerca de la pertinentment desapareguda expedició de La Pérouse. El tema , certament, una mica d'argument ontològic. Ho ha explicat molt un dels científics que viatjaven al vaixell (des) descobridor: "Hi ha una illa al mig del no-res que en realitat no existeix". És inquietant que hi hagi qui pensi que la "no illa", com l'ha batejat Wikipedia en la seva entrada, no ha dit la seva última paraula. D'altra banda, cal recordar que no és inusual, sinó més aviat llei de vida, que les illes apareguin i desapareguin en realitat: recordem els efectes del Krakatoa o de l'erupció de Thera. Bouvet, una illa noruega habitada per pingüins, tenia una segona illa prop quan la van descobrir que no ha estat tornada a veure mai.

En tot cas Sandy, enyorada Sandy, ha entrat ja de ple dret a l'arxipèlag de les llegendes. Aquí comparteix mapa amb l'illa del doctor Moreau, amb la de Robinson, amb illa Lincoln (la de L'illa misteriosa on Nemo àncora seu Nautilus), amb illa ennuvolar, amb la del tresor, amb la de King Kong (SkullIsland), amb la de Sant Borondón (aquesta llegendària que, qui sap si producte d'un volcà, apareixia i desapareixia davant de l'illa canària de El Hierro) i amb totes les que alguna vegada han emergit de les profunditats de la ficció per satisfer les nostres ànsies de aventura, d'exotisme i de misteri.
 
Altres noticies:
 

2 comentaris:

  1. Aquesta és una notícia gràcies a la qual podem pensar en el fet que Google Earth també es pot equivocar.L´illa Sandy ha esdevingut un misteri ja que fins ara,i des de fa temps, ha aparegut en cartes marines i de més. Bé podem pensar dues coses, que l´illa mai ha existit o que si les cartes nàutiques l´ubiquen a una certa profunditat pot ser l´illa estiga al fons de la mar.En tot cas, és un misteri encara per resoldre.

    ResponElimina
  2. aquesta illa no etxisteix segons la meva opinio una illa fantasma no pot etxistir tot es un conte encara que surti al mapa no feu cas a la que gent que diu que etxisteix el capita nemo tampoc va etxistir

    ResponElimina