dijous, 15 de novembre del 2012

L'origen evolutiu del sentit de la vista

S'ha aconseguit rastrejar fins als seus inicis la capacitat de veure, i s'ha determinat que aquesta capacitat es va originar només una vegada, en els animals.

El nou estudi en el qual s'ha fet aquest espectacular descobriment, i per al qual s'ha fet servir modelació digital, aporta una detallada reconstrucció de com i quan van sorgir i evolucionar les opsines, i aclareix en molts aspectes l'origen de la visió en els animals, incloent l'ésser humà.

Els orígens evolutius de la visió han sigut causa de molts debats acalorats a la comunitat científica. 

[Img #10524]L'equip del Dr Davide Pisani, va dur a terme una anàlisi computacional per posar a prova cadascuna de les hipòtesis proposades fins ara de la evolució de les opsines.

En l'anàlisi es va incorporar tota la informació genòmica disponible de tots els llinatges animals rellevants, incloent un grup acabat seqüenciat d'esponges, així com els animals del tall Cnidaria, un grup d'éssers dels que es creu que van posseir els primers ulls en la història de la vida a la Terra.

Usant tota aquesta informació, els investigadors van desenvolupar una cronologia en la qual destaca l'aparició fa uns 700 milions d'anys d'una opsina ancestral, comú a tots els grups. Aquesta opsina es considera que inicialment era "cega", fins que va experimentar canvis genètics decidius durant un període de 11 milions d'anys, canvis que la van dotar de la capacitat de detectar llum.


Notícia relacionada 1: Tratar la retinopatía diabètica.
Notícia relacionada 2: Sobre els ulls blaus.
Notícia relacionada 3: El desenvolupament de la vista de l'embrió en l'oscuritat de l'úter.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada