dijous, 15 de novembre del 2012

Clonar animals en extinció


Després de l'èxit aconseguit en la clonació d'animals que viuen en captivitat, el Govern del Brasil s'ha proposat ara clonar espècies en perill d'extinció i que no sobreviuen fora del medi natural, com el jaguar. Per això ha creat un banc de gens en què ja ha reunit 420 mostres cel·lulars de vuit espècies. Falta la segona fase, extreure el nucli d'una d'aquestes cèl·lules, col·locar en un òvul i obtenir un embrió de laboratori.

L'èxit no està assegurat. La veïna Argentina ha recorregut ja part d'aquest camí. Des que el 2003 va aconseguir les primeres vaques clonades, ha aconseguit crear embrions de chites i de tigres en perill d'extinció, col·locant el material genètic de cèl·lules adultes d'aquests animals en òvuls de gata, però falta la part més important: que neixi un animal. Índia es planteja fer el mateix amb una mena d'ós negre i una altra de tigre de la qual queden molt pocs exemplars.

Des que el 1962 el britànic John B. Gurdon va demostrar que era possible el que li ha valgut el Premi Nobel de Medicina d'aquest any, la tècnica de la clonació ha tingut un desenvolupament lent, però imparable.
Fins a 1996 no es va aconseguir el primer mamífer clonat a partir de cèl·lules adultes. Va ser la famosa ovella Dolly, obtinguda a l'Institut Roslin d'Edimburg. A partir d'aquest èxit, la clonació s'ha convertit en una tècnica d'ús creixent l'única limitació és, per ara, econòmica. El seu elevat cost fa que s'hagi utilitzat només en la reproducció d'animals de gran valor econòmic.



1 comentari:

  1. M'ha paregut una notícia molt interesant, ja que hi ha una gran varietat d'animals en perill d'extinció , i si no busquem alguna solució per a que es puguen reproduir més ràpidament al final es quedariem quasi sense la gran varietat d'animals que tenim en la actualitat.
    Hem pareix molt bona idea el clonar-los, ja que el avanços científics avancen molt ràpidament i de vegades són una gran ajuda per al desenvolupament i l'evolució de tots els éssers vius.

    ResponElimina