dissabte, 17 de novembre del 2012

L'avantpassat més antic del panda gegant xinés era de la Península Ibèrica


Uns paleontòlegs han trobat una mandíbula i peces dentals de fa 11,6 milions d'anys mentre es feien unes obres d'excavació per al verteder de Can Mata, a Barcelona. Aquestes corresponen a un panda (Ailuropoda melanoleuca), antecessor dels pandes gegants que viuen hui dia a Xina. El procés evolutiu fins l'actual panda gegant és objecte de discussió constant entre paleontòlegs i biòlegs.

Les característiques d'aquest animal es publicaran a un article científic firmat per investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN), l'Institut Català de Paleontologia (ICP) i la Universitat Complutense de Madrid (UCM). Fòssils d'aquest animal formaven part des de fa anys del MNCN, però només es disposava de la dentició superior. Els fòssils trobats a Can Mata han sigut suficients per determina que es tracta d'un gènere diferent, i no només una espècie.

El panda xinés gegant és l'únic membre de la seua família (Ailuropodinae, a la qual també pertanyen els fòssils trobats) que segueix sense haver-se extingit. Segons dades de WWF, només queden 1600 exemplars en llibertat. Les major amenaces d'aquest animal són la destrucció del seu medi natural i la caça furtiva.

Vídeo d'un ós panda alimentant-se



Notícia original
Notícia relacionada: Viuen en cautiveri 341 pandes gegants tot el món
Notícia relacionada: Bebé panda aprenent a caminar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada