dissabte, 24 de maig del 2014

Viatges i escalfament propaguen les malalties transmeses per insectes

La meitat de la població mundial viuen en llocs on es troben  les malalties transmeses per insectes. Dengue, malària, febre groga són sols alguns exemples que representen el 20% de la pèrdua de salut dels habitants del planeta.  Gràcies a la globalització, els viatges i l'escalfament  fa que aquestes malalties es propaguen i tornen a zones fins ara lliures o exterminades.

En Espanya es fusionen diversos factors de risc. Rep 62 milions de viatgers cada any; 1,2 milions d'espanyols van a zones tropicals, hi ha 4 milions d'immigrants, a més d' aus migratòries que vénen d'Àfrica i poden portar puces o altres insectes adherits.

Els casos de dengue s'han multiplicat  en 50 anys.  El dengue, transmès per un mosquit, l'Aedesa egypti, és la més perillosa . No té tractament ni vacuna i, a més,  ja ha arribat a Europa.  A Catalunya i el nord de la Comunitat Valenciana hi ha colònies de mosquit tigre (Aedes albopictus), que pot substituir l' Aedes aegypti com a transmissor de dengue.

No és l'únic, el chikungunya, un virus transmès pel mateix mosquit, afecta les articulacions i ha causat un brot a Itàlia. També ha arribat del sud-est asiàtic al Carib, i afecta les Antilles Orientals.


Aquestes malalties no només són importants per la seva extensió sinó que moltes no tenen tractament ni vacuna, i set d'elles formen part del grup de les 17 que l'OMS considera Malalties Tropicals Oblidades.



Noticies relacionades:
http://www.costaricaon.com/noticias/salud/26607-enfermedades-tropicales-entrevista-con-el-dr-joaquim-gascon.html
http://www.panamaon.com/noticias/salud/1146016-la-oms-debate-sobre-el-impacto-del-cambio-climatico-en-la-salud.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada