dijous, 8 de maig del 2014

Un model matemàtic prediu quins records retindrà la memòria

Científics de l'Institut Salk van publicar un estudi que revel·la per què només es recorden amb solidesa certs detalls dins de les dos hores posteriors a un esdeveniment. Els investigadors han dissenyat un programa informàtic capaç d'integrar experiències que succeïxen en un espai de temps d'entre una i dos hores. El treball explica els mecanismes biològics pels quals certs records es consoliden mentres que altres s'obliden, inclús si ambdós són pròxims en el temps.
Davant d'un esdeveniment ocasional les cèl•lules actives del cervell fabriquen ràpidament certes proteïnes per a crear nous records. Algunes d'estes proteïnes romanen durant hores en neurones concretes del cervell abans de trencar-se.

Segons revela el nou model computacional, els records es consoliden únicament quan una nova experiència torna a activar les mateixes neurones que ja havien sigut excitades per un altre succés anterior.
Els científics de Salk indiquen que la posició de estes proteïnes en neurones específiques i en les seues àrees circumdants prediu quins records es van a conservar. Este patró espacial els ha permés crear una funció matemàtica que prediu si un record quedará gravat o no depenent del moment i el lloc de la superposició.
 Segons els investigadors, es tracta d'una ferramenta útil en la investigació de trastorns com el pàrkinson, l'alzheimer i l'estrés postraumàtic.

Per a crear la ferramenta, l'equip nord-americà ha incorporat dades d'estudis procedents d'observacions moleculars i de sistema responsables del funcionament d'aquest tipus de memòria.

Els investigadors sostenen que els esdeveniments importants del dia a dia es traslladen des del lloc d'emmagatzemament temporal en l'hipocamp fins a la corfa cerebral on es troba la memòria a llarg plaç.
Al dormir reorganitzem la memòria, s'enfortixen alguns records i se'n perden d'altres.

Notícia Original
Notícies Relacionades
Neurocientíficos logran implantar falsos recuerdos en ratones
Encuentran dos maneras para olvidar voluntariamente recuerdos no deseados
Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada