dimecres, 7 de maig del 2014

L’alzheimer front al càncer i viceversa

El càncer protegeix de l’alzheimer i viceversa. Aquesta asseveració ja té explicació: els gens.
Es va realitzar una investigació en torn a l’ADN d’uns 1700 pacients i s’arribà a la conclusió que hi ha uns gens responsables d’aquesta associació entre el càncer i l’alzheimer. Una persona que sofreix l’alzheimer té un 42% menys de possibilitats de desenvolupar un tumor maligne (càncer).


Els científics que van dur a terme aquesta investigació van creuar les dades d’expressió genètica d’aquests 1700 pacients (uns sofrien malalties vinculades al SNC com l’alzheimer o el parkinson i, altres, havien desenvolupat un càncer de pulmó, còlon o pròstata). Finalment, es van trobar 100 tipus diferents de gens que intervenien en ambdues malalties. El 75% d’aquestos es trobaven reprimits en persones amb malalties del SNC però realitzant un sobre esforç en aquelles persones que sofrien algun dels tumors esmentats anteriorment. La resta dels gens presentaven el cas contrari: gens reprimits en persones afectades per algun dels tres càncers però molt actius en persones amb malalties com l’alzheimer. 

S’ha arribat doncs a la conclusió què: els processos cel•lulars que provoquen un càncer, indirectament estan protegint l’organisme de sofrir alguna malaltia neurodegenerativa i viceversa.

Per posar algun exemple: si el gen PIN1 (vinculat amb el procés de plegament de les proteïnes) realitza un sobre esforç, aquest, accelera els processos cel•lulars i per tant se’l vincula amb el desenvolupament d’un tumor. Però, al mateix temps, si es troba realitzant un sobre esforç inhibeix el funcionament de la proteïna TAU (clau en els processos de malalties neurodegeneratives) i d’aquesta manera, protegeix a la persona de desenvolupar la malaltia de l’alzheimer.

Aquesta qüestió, de vegades, és molt més complexa del que imaginem. En el cas de l’esquizofrènia es desconeix si aquesta protecció contra el càncer és donada per els propis processos cel•lulars de la malaltia o per la medicació consumida que adopta un caràcter “antitumoral”. En alguns casos ha quedat patent que alguns fàrmacs que s’utilitzen per tractar l’esquizofrènia tenen efectes anticancerigens.


Notícia Original

 Notícies Relacionades:

Contra el càncer

“Ratolins Avatar”


Vídeo:

1 comentari:

  1. Una notícia interessant, que un càncer pot fer que no tingues o almenys que hagen menys possibilitats de patir alzheimer o viceversa. Estem davant de dos malalties desgraciadament comunes i que ningú vol patir, però d'altra banda ens alleuja saber que aquestes dos malalties estan relacionades en un cert punt i que és difícil patir les dos.

    ResponElimina