diumenge, 25 de maig del 2014

Les glaceres de l'Antàrtida occidental es fonen a un ritme imparable

La plataforma de gel de l'Antàrtida occidental es fon. El ràpid retrocés de la glacera de Thwaites és una senyal  de l'acceleració del desglaç a la zona. Les dos glaceres fan de mur de contenció de la plataforma antàrtica occidental, i el seu retrocés suposa deixar via lliure al desglaç d'aquesta part de l'Antàrtida.

La NASA va mencionar que el desglaç és « irreversible » i « imparable. Segons les dades recollides durant quaranta anys, les glaceres continuaran fonent fins a desaparèixer a conseqüència de l'augment de les temperatures a l'oceà.

Els models utilitzats pels científics adverteixen que la glacera Thwaites pot desaparèixer en segles, i només el seu desglaç suposaria un augment del nivell del mar de 0,6 metres, però si la plataforma occidental es desglaça totalment, aquest augment seria d'entre 3 i 4 metres .

Investigadors combinen les seues dades amb altres procedents dels satèl·lits on s'aprecia la velocitat a la qual es desplaça el gel. L'estudi va considerar diferents escenaris futurs basant-se en diferents graus de fusió en funció de si l'escalfament és major o menor. La taxa de fosa més ràpida conduiria al desglaç  total de la plataforma dins de 200 anys, mentre que la taxa més lenta mantindria la major part del gel durant més d'un mil·lenni abans. Els escenaris més probables poden ser d'entre 200 i 500 anys.


L'aprimament del gel en les últimes dècades està relacionat amb el canvi climàtic de manera que més emissions de gasos d'efecte hivernacle en el futur conduiria a una major fusió per l'augment de les temperatures tant al mar com a l'atmosfera.



Noticies relacionades:
http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/05/12/actualidad/1399919277_756639.html
http://www.lavoz.com.ar/ambiente/el-deshielo-de-la-antartida-es-inevitable


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada