divendres, 13 de novembre del 2009

Naix en Barcelona el primer banc de teixits pediàtrics d'Europa


A Joel, un adolescent de 15 anys, li van diagnosticar un tumor òssi quan tan sols tenia 5 anys. Va ser tractat amb quimioteràpia pels metges de l'hospital Sant Joan de Déu, a més va rebre un trasplantament de òs de quinze centímetres en la cama esquerra. La reabilitació, en la que el nen es mostrà motivadíssim, li ha permés, després de quasi 10 anys, realitzar la seua vida amb normalitat, corrent, jugant i fent les mateixes accions que els xiquets de la seva edat.
Joel és un dels casos tratats a través del TSF (Transplantament Services Foundation) de l'hospital Clínic de Barcelona, qui ha gestionat el primer banc de teixits pediàtrics a Europa. Dintre d'aquesta gestió estan els teixits que s'utilitzen per a salvar les vides de nens o modificar-les per a millorara la seva qualitat de vida. Aquesta afirmació la va exposar Blanca Miranda, directora del TSF.

Aquest banc és fruit del conveni firmat pels hospitals Sant Joan de Déu i l'hospital Clínic de Barcelona, i té com a objectiu augmentar l'oferta de teixit infantil procedent de donacions, ja que hi existeixen casos que, com en el teixit cardiovascular, no es cobreix el 40% de les demandes per a transplantaments infantils, mentre que en adults, sols és un 15%. Esta iniciativa promou la creació d'una red que pugui unir diferents hostpitals i unitats pediàtriques a Espanya.

La donació de teixits pediàtrics contempla tot tipus de material, desde vàlvules cardíaques fins a òssos, incluïnt també còrnies i pell. El més utilitzat és el teixit òssi.

Durant els últims anys, ha evolucionat considerablement la capacitat de generació, processació i distribució del teixit humà criopreservat o congelat, però són molt pocs els generats per donants pediàtrics, en concret tan sols l' 1.5% dels donants multiteixit del TSF.

En Espanya, el 2.5% de donants d'òrgans està en edat pediàtrica (per davall dels 15 anys) senyala Rafael Matesanz, coordinador de l'ONT (Organtizació Nacional de Transplants).

L'any passat, l'hospital Sant Joan de Déu registrà sis donacions de teixits pediàtrics però s'ha de tenir en compte, que un quart dels familiars de possibles donants, no accepten la donació d'òrgans o teixits, assegura l'hospital.

font d'informació:

-notícies salud google

-elPaís.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada