dilluns, 30 de novembre del 2009

Front al papilomavirus

Una jove estudiant de 24 anys ha sigut la primera dona a Espanya en rebre la vacuna per la prevenció del càncer de coll d'úter. 'Gardasil', el nom comercial de la immunització, es pot comprar a qualsevol farmàcia d'Espanya a partir de hui. Després d'aquesta primera dosi, totes aquelles que decideixin vacunar-se hauran d'administrar dues noves dosis, als 2 i 6 mesos posteriors a la primera.
Encara que la vacuna ha eixit aquest dijous a la venta, el ministre de Sanitat i Consum, Bernat Soria, recomana als pares que esperen fins el 1 de gener, data en què la vacuna estarà inclosa en el calendari de vacunació i serà gratuïta per a les menors de 15 anys, fins aquesta data el preu per cada dosi serà de 154,86€. A partir del proper 1 de gener cada comunitat autònoma anirà incorporant de forma progressiva Gardasil dins del calendari vacunal perquè la seva administració sigui gratuïta. Per aquest motiu, ahir Bernat Soria ha advertit que, si es compra ara, Gardasil no es adquirirà de forma gratuïta, per la qual cosa al seu parer "la millor recomanació tècnica és que esperin una miqueta perquè va a ser el més efectiu des del punt de vista sanitari i sense dubtes més econòmic ". La vacuna, que ofereix a les dones una protecció eficaç per als quatre tipus de virus (6, 11, 16 i 18) responsables de la major part de les malalties associades al VPH, està indicada per immunitzar a nenes i adolescents de nou a 15 anys i per a dones adultes de 16 a 26 anys. La vacuna és preventiva i per tant no representa un tractament contra el càncer. La seva efectivitat s'ha demostrat sobretot en dones que no han estat exposades a cap dels tipus de VPH, per aquest motiu es recomana vacunar les nenes abans de la seva primera relació sexual. No obstant, si la dona ha estat exposada a algun dels quatre tipus de virus la vacuna la protegirà d'aquell que no l'hagi infectat.
L'aprovació de la vacuna es va basar en un estudi realitzat a més 20.000 dones de 33 països, a dones compreses entre les edats recomanades en el tractament, i els extensos estudis clínics realitzats han demostrat que la vacuna proporciona una forta memòria immunitària en les dones vacunades i una eficàcia del 100% en la prevenció de lesions cervicals precanceroses, en lesions de baix grau i en la prevenció de berrugues genitals.
La qüestió que de moment s'ignora és durant quant de temps és eficaç la vacuna. Sobre això, el cap del servei d'Epidemiologia i Registre del Càncer de l’ Institut Català d'Oncologia (ICO), Francesc Xabier Bosh, va afirmar que "l'expectativa és que va ser de llarga durada", però de moment desconeix si la seva efectivitat superarà els sis o set anys que porta l'estudi. En qualsevol cas, va advertir que "no hi ha cap senyal que ens permeti anticipar que la vacuna necessitarà una dosi de record més endavant", i va explicar que "els estudis segueixen en marxa i el seguiment d'aquestes dones continuarà en els propers anys ", per tant una resposta definitiva sobre la durada d'aquesta protecció se sabrà en el futur.




La importància de l’efectivitat de la vacuna es deu a que en el món es diagnostiquen cada any més de mig milió de casos de càncer de coll d'úter i es calcula que a l'any unes 280.000 dones moren, a Europa almenys es diagnostiquen 60.000 casos i cada 18 minuts mor una dona per aquest càncer, el que signifiquen 30.000 morts.Segons les dades de l'Organització Mundial de Salut (OMS), aquest tipus de càncer és el segon més freqüent entre les dones de entre 15 i 44 anys, només per darrere del de càncer de mama.


Noticia original
OMS
Institut Bernabeu d'oncologia
Oncologia .es (apartat del coll d'úter)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada