dilluns, 16 de novembre del 2009

Comença la vacunació contra la grip A

Ha arribat el dia. Ja ha començat a tota Espanya la campanya de vacunació enfront del virus A/H1N1 causant de la nova grip amb la qual es preveu immunitzar a entre un 15% i un 20% de la població. En concret, la vacuna està destinada per als considerats grups de risc pel ministeri de Sanitat i Política Social i les comunitats autònomes: dones embarassades, malalts crònics majors de sis mesos d'edat, treballadors sociosanitaris i personal dels serveis públics essencials com poden ser les Forces i cossos de Seguretat de l'Estat, bombers i personal de Protecció Civil i institucions penitenciàries.

La campanya de la vacunació està prevista per a que dure un mes o mes i mig encara que es prorrogarà "segons les necessitats", i es realitzarà "de forma simultània" per a tots els grups de risc de totes les comunitats. En quant a l'organització de les campanyes s'encarrega cada autonomia de la seva i seran els metges i infermeres dels centres de salut els encarregats de resoldre els dubtes de la població i de decidir si un pacient fora dels grups de risc necessita o no rebre la vacuna.
Actualment, més del 97% dels quadres gripals detectats a Espanya estan provocats per aquest nou virus, que des que es detectaren els primers casos al mes d'abril ja ha provocat 88 morts al nostre país, així i tot els casos seguixen augmentant.

Els primers a rebre la burxada seran, com he dit abans els grups de risc, els primers seran els ciutadans amb patologies cròniques de tipus cardiovascular, respiratori , diabetis mellitus tipus I i tipus II amb tractament farmacològic, insuficiència renal moderada-greu, hemoglobinopaties i anèmies moderades-greus, i asplenia. També haurien de vacunar-se aquells ciutadans que presenten obesitat mòrbida, malalts hepàtics crònics en estat avançat, malalts neuromusculars greus, pacients amb inmunosupresión , i xiquets i adolescents, menors de 18 anys, que reben tractament perllongat, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye. Per últim, els que conclouen els grups de risc son el personal sociosanitari, és a dir, treballadors dels centres sanitaris, d'Atenció Primària i hospitalària tan pública com privada, com al personal que treballe en residències de la tercera edat i en centres d'atenció a malalts crònics.

A Espanya hi haurà tres vacunes diferents per a portar a lloc les vacunes, el Govern ha comprat més de 37 milions de vacunes pertanyents a tres laboratoris farmacèutics, amb les quals es podria vacunar fins a un 60% de la població, encara que per a protegir als grups de risc només es necessitaran 10 milions de dosis. En el cas de les embarassades, la vacunació podria retardar-se uns dies, segons ha reconegut Trinitat Giménez , ja que, la vacuna que se'ls ha d'administrar a aquest grup de risc,encara no està aprovada per les autoritats europees i espanyoles del medicament, però, per a aquelles que no vulguen esperar es poden posar qualsevol vacuna dels altres dos tipus, que són també segures i eficaces per a les gestants. La vacuna de Novartis, 'Focetria', va destinada a persones menors de 17 anys i majors de 60 anys, en quant a la resta de població es recomana l'ús de 'Pandemrix'. Respecte al nombre de dosi, serà suficient amb una única burxada per persona excluint a xiquets d'entre sis mesos i dos anys, qui segurament hi faran falta dues dosis.

Les dosis de vacuna que no siguen necessàries utilitzar-les aniran al canal privat per a ser adquirides amb recepta mèdica en les oficines de farmàcia o be es guardaran per a la vacunació del pròxim any o s'enviaran a països pobres donant suport al que va dir Obama, de donar les vacunes que sobren d'aquest primer any a aquells països.

Font d'informació: click aquí

Notícies relacionades:

-Prevencions per a la Grip A.
-Que es sap sobre la Grip A.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada