dimarts, 17 de novembre del 2009

El dentista et pot salvar la vida

Una coneguda presentadora de televisió, Mayra Gómez Kemp, va acudir al dentista per una xicoteta molèstia a la llengua i que pensava que no era gaire important. L'odontòleg li va fer una revisió i li preguntà des de quant tenia la molèstia i va ordenar fer-li una biòpsia.

El diagnòstic va ser càncer de llengua. A Espanya hi han més de 10.000 cancers orals que es detecten cada any. La major part casos d'homes però en el cas de les dones el nombre va creixent.

Més casos com el d'aquesta presentadora ens recomanen que perdam la por a anar al dentista i que l'única manera que el nombre de cancers disminuïsca és siguent preventius i intersant-nos per la nostra salut.

El Consell General de Colegis d'Odontòlegs i Estomatólegs d'Espanya hi ha posat en marxa una campanya de diagnòstic precoç de càncer oral en la qual, 3.000 dentistes revisaran de manera gratuïta, entre el 26 d'octubre i el 6 de novembre, la salut oral dels espanyols amb la finalitat de descartar qualsevol possible símptoma.

Segons un odontòleg, es un càncer molt agresiu i la seua evolució és molt ràpida. A més a més, una de les coses que més preocupen als metges, es la disminució de l'edat en la que comença. Abans, era rondant als 50 i ara comença amb gent de 40 anys. I està aumentant el nombre de casos en les dones.

Els llocs més comuns de càncer en la cavitat oral són: la llengua, que representa 20% a 25% dels casos; la boca, 15%; els llavis, 10% a 15%; i les glàndules salivals menors, 10% a 15%.

Els principals factors de risc son l'alcohol i el tabac, i junts encara son més perillosos.

Quan identifiquem un càncer oral en les seues fases inicials, la supervivència dels pacients és prou alta. Per desgràcia, a Espanya el 50% dels diagnòstics es realitzen massa tard, i la major part d'estes persones mor en menys de cinc anys, ens explica el coordinador de la campanya.

Per això, si sen's presenta alguna taca blanca o qualsevol molèstia, si no desapareix en poques semanes, cal anar a una revisió al dentista. És molt important per a la nostra salut, ja que si fòra perillòs, si s'agafa a temps pot ser la nostra salvació.

Notícia original:

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/10/22/oncologia/1256204943.html



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada