divendres, 20 de novembre del 2009

Els antics egipcis patien arteriosclerosis

Segons un estudi, Computed Tomographic Assessment of Atherosclerosis in Ancient Egyptian Mummies, publicat per la prestigiosa revista medica americana 'The Journal of the American Association' (JAMA) sobre vint momies egipsies del museu del Cairo . Sembla que els antics egipsis patien una malaltia que pensaven que soles era característica del móm modren es a dir del món de avui en día.




Tall de Tac de una Momia Egipsia








L´investigació consistia en l'estudi de 20 momies de gent que van viure a egipte entre els añs 1981 ac .i el 334 dc i que es troben al museu egipsi del Cairo actualment. A aquestes momies se les va practicar un TAC buscant símptomes de malalties relacionades amb l`arteriosclerosis per vore si aquesta podia ser una malatia frecuent.
La arteriosclerosis es una malaltia que consisteix en diposits de lípids i plaquetes en el interior dels gots sanguinees i que produeix la reducció dels mateixos, les malalaties asociades són; el infart de miocardi , el ICTUS.
Lo que els investigadors han buscat en les momies ha segut plaques de cals en el gots sanguinis del cor i les extremidadts que s`asocien a la arteriosclerosis i que persisteixen tras la mort i és poden detectar en un TAC.














Imatge dels gots sangins amb arteriosclerosis







S`ha estudiat el cor perque és l`unic òrgan intern que és deixava dins del cos doncs els budells pulmons fetche y estomac s`extraien i es guardaben apart en els denominats gots canopos i el cervell s`extraia per el nas i es destruia. Tot açò degut a que el antics egipsis pensaven que l´anima residia en el cor.









Vasos canopicos






El motiu de comensar el estudi va ser que els investigadors van llegir en una placa que el farao Merenptha patia de arteriosclerosis , caries, y artritis i pensaren en averiguar si la arteriosclerosis podia ser una malatia comú entre els antics egipsis.
Quan van comezar l'estudi els experts trobaren que en 9 de 16 momies anb organs identificables, tenien calcificacions de fins 6 arteries coronaries .Quan van estudiar l'edat per els osos varen descobrir que patien arteriosclerosis 7 de les 8 momies mortes després dels 45 anys i de les mortes abans dels 45 anys soles 2 de les 8 patien arterosclerosis.Les momies eren tant d'homes com de dones i no van mostrar diferencies per el sexe.

Totes eren d'un nivell socioeconòmic alt ja que soles els rics tenien accés a la momificació. La mòmia mes antiga va ser la de Lady Ray una dona d'entre 30 a 40 anys mainadera de la reyna Ahmose Nefertiti.

Reconstruccio del rostre de una dama noble








La conclusió de l'estudi ha segut que a pesar que els antics egipsis no fumaven ni mengaven mengars procesats tenien una incidència alta d'arteriosclerosis (encara que hi ha atres factors de risc dels cuals desconegem la seva incidencia entre els antis egipsisis com el sedentarisme la diabetis o l'hipertensió).
Així encara que la arteriosclerosis no s'ha demostrat que fora una causa de mort habitual en este perióde, ja els humans en aquesta època tenien predisposició genética i ambiental cap a esta malatia i per lo tant seria interesant aprofundir en els aspectes genétics dels ésers humans i no soles en els condicionaments ambientals del món modern.

Altres notícies d`interés i relacionades:
1.-Aplicació de la radiografia en el estudi de les momies. http://revistas.ucm.es/geo/11321660/articulos/COPA7777220003A.PDF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada