dissabte, 22 d’octubre del 2011

Viure rodejats de perillosos fums

Al mes de febrer d’aquest any va saltar la polèmica als mitjans de comunicació sobre l’imparable increment del nivell de contaminació atmosfèrica a les grans ciutats  espanyoles. 
Tot ocorreix quan s’instal·la durant una setmana o més un potent  anticicló amb poques pluges i escassos corrents de vent que no ventilen les capes baixes de l’atmosfera i produeix una estancament d’una densa capa de productes contaminants formant l’anomenada boira. Aquest tema queda aparcat quan l’anticicló es desplaça i la boira s’esfuma posteriorment. 


És una assignatura pendent ja que aquesta boira formada per diòxid de carboni (CO2), monòxid de carboni (CO), ozó (O3), diòxid de sofre (SO2) i partícules de suspensió (PM) prové de les industries, dels automòbils diesel i de les calefaccions residencials, provocant 16.000 morts a l’any a Espanya. L’increment del trànsit rodat i les poques normatives en política de medi ambient fan que quan apareix la boira es descobreix el poc avanç fet en aquesta matèria. Les víctimes d’aquest actual problema son els xiquets i els ancians sensibles a problemes d’asma, altres malalties cardiovasculars i respiratòries com càncer de pulmó i morts prematures ja que tres de cada quatre ciutadans espanyols respiren aire contaminat. 

L’ajuntament de Madrid ha rebut diverses crítiques del Govern Central, d’associacions ecologistes... i fins i tot del tribunal de justícia de la UE ha tramitat una denuncia contra les grans ciutats espanyoles per no respectar els límits màxims de micropartícules grosses en suspensió en l‘aire i sense adoptar solucions útils per a reduir els nivells de contaminació. La directiva europea de Qualitat d’Aire estableix que deu respectar-se uns nivells màxims d’exposició a les partícules PM10 de 40 micrograms per metre cúbic anuals, com a máxim diari de 50 micrograms, i Madrid només en un dia va sobrepassar els 60 micrograms per m3.  Madrid i altres ciutats sol·licitaren una moratòria per a complir en els objectius marcats per la comissió europea de Qualitat del Aire. Mentre la fiscalia espanyola de medi ambient investiga si les grans ciutats realitzen mesures efectives.Possibles solucions serien canviar el parc de vehicles, reduir el tràfic més d’un 30%, més i millor transport públic, limitar les congestions... mesures aplicades ja en altres ciutats europees i que funcionen en èxit. 
En l’actualitat els nivells de contaminació a Madrid estan baixant però no per l’aplicació de mesures ecològiques sinó per l’efecte de la crisi econòmica que disminueix la movilitat com també una meteorologia més inestable que evita la formació de les típiques boires.   


Noticies relacionades: 

Video: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada