dilluns, 24 d’octubre del 2011

El hierro tremola més del normal

Des del dissabte s'han registrat 48 xicotetes tremolors, arribant als 3,4 graus en l'escala de Richter. No obstant això, esta situació no resulta nova en L'Hierro, ja que des del passat 19 de juliol s'han comptabilitzat 7.852 sismes, quan allò més habitual en l'illa són deu o dotze a l'any.
La realitat és que els volcans de l'illa canària han tornat a activar-se 218 anys després de la seua última erupció.
Estes tremolors de terra estan provocats per la intrusió de magma a una profunditat que oscil·la entre els dotze i els catorze quilòmetres per davall de la superfície de l'illa.

L'elevació del terreny és una evidència. En els últims dies s'ha registrat una elevació d'entre 20 i 25 mm.

Sent conscient de l'especial situació d'intranquil·litat i nerviosisme dels 11.000 residents en l'illa, Alpidio Armes va voler traslladar un  Missatge de tranquil·litat, va incitar que es continue fent vida rutinària, encara que sempre prestant atenció a les recomanacions que es facen per part de les institucions implicades en esta crisi sísmica, tampoc va descartar la possibilitat que es tornen a reproduir en les pròximes hores altres episodis percebuts per la població.

Davant d'esta creixent activitat sísmica El Govern regional va decretar divendres passat, per primera vegada en la història, el nivell groc de situació sisme volcànica. Esta situació contempla una preparació dels servicis d'emergències i de la població davant d'una evolució desfavorable del fenomen sísmic en les pròximes dates.

L'última erupció volcànica a Espanya va ocórrer en l'illa canària de La Palma, en 1971, fa 40 anys, va succeir en el volcà de Teneguía, en l'anomenada «cima vella». Abans d'entrar en erupció es van produir nombrosos terratrémols la intensitat de la qual va anar progressivament en augment, la qual cosa va posar en alerta als veïns. L'erupció va ser la més curta de les Illes ja que va durar des del 26 d'octubre de 1971 fins al 18 de novembre d'eixe mateix any. No va haver-hi víctimes. L'erupció que es va produir en el Parc Nacional del Timanfaya, a Lanzarote, va ocórrer en el segle XVIII i va durar sis anys.




Noticies relacionades:


Video

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada