dimarts, 11 d’octubre del 2011

Capten la major energia còsmica coneguda.

La Nebulosa del Cranc, restes de l'explosió d´una estrela que va ser observada per astrònoms xinesos i àrabs l'any 1054, és la font d'emanació d'una energia que és molt més gran del que assenyalen els models teòrics de la física. El focus energètic, a uns 6.300 anys llum del Sol, es troba en el seu centre i és un púlsar, denominat PSR0531 +121, que gira sobre si mateix a 30 revolucions per segon.

Aquest púlsar, segons han observat els astrònoms, emet radiacions de raigs gamma amb una energia que supera els 100.000 milions de electrovolts (100 GeV), un milió de vegades més que els raigs X d'una radiografia mèdica i 100.000 milions de vegades més que la llum. Fins ara, la màxima energia que s'havia detectat no superava 25.000 GeV, quatre vegades menys.



La troballa, que s'ha realitzat observant pel radiotelescopi Veritas, situat a l'Observatori Fred Lawrence Whipple, a Tucson (Estats Units), en funcionament des de 2007, precisament per captar altes radiacions còsmiques com està. Tot i això, els astrònoms no imaginaven que existís tanta potència energètica en l'Univers: "Si fa un any pregunta als teòrics si veuríem raigs gamma d'un púlsar amb aquesta energia, gairebé tots li haurien dit que era impossible perquè cap teoria la pot explicar ", ha declarat Martin Schroedter, del Centre de Astrofísica Smithsonià.

Els astrònoms van observar els raigs gamma d'alta energia amb miralls capaços de detectar flaixos febles, breus espurnes de llum blavosa produïts per partícules subatòmiques que es generen en la interacció dels raigs gamma de molt alta energia a l´atmòsfera.

Notícia original.

-Notícia relacionada:
PlanetaGEA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada