dilluns, 17 de novembre del 2014

EL RIU DE LAVA DEL VOLCÀ KILAUEA, A HAWAII, AMENAÇA UNA ZONA RESIDENCIAL




Un riu de lava procedent del volcà Kilauea, ha aconseguit assolir una zona residencial a la Illa Gran de Hawaii, amenaçant amb destruir la primera casa des de que va començar l'erupció el passat 27 de juny. 
El flux de lava va avançar uns 80 metres des del matí del dilluns, amb rumb al llogaret de Pahoa. 
Com a conseqüència d'açò, les persones que viuen a la zona per on és més problable que arribe a passar el riu de lava, van rebre indicacions per tal que estiguin preparades per evacuar

La lava ha estat avançant una mitjana de 4'5-9m per hora, encara que aquesta vaja amb un ritme inconscient. 
La part frontal de la llengua de lava, que segons els científics es va estrànyer a uns 50m d'ample el dilluns, ja va passar per sobre d'un cementeri i una carretera, en el seu camí cap a Pahoa, una històrica ex plantació de sucre d'uns 800 habitants, amb diverses petites botigues i cases.  

Els residents del comptat, es senten forts per superar-ho, però al mateix temps, preocupats pels seus fills. 

El flux de lava, va començar a sorgir el 27 de juny i es va aturar a finals de setembre, reprenent el seu sinuós camí diverses setmanes enrrere. Ara, a avançat uns 251m des del diumenge de matí. 

La lava provoca explosions de metà segons avança, probablement per la descomposició de la vegetació, que causa bombolles de gas sota la superfície. 

El director de Defensa Civil del comtat, ha dit que les persones que tinguin les cases en perill de ser destuïdes per la lava, podran entrar a la zona restringida, per fer fotografies i vídeos per usar-ho en els reclams a les asseguradores. 


Notícia original

Noticies relacionades:

Volcán Kilauea: actividad actual.

Hawai: lava del volcán Kilauea continúa avanzando y amenazando a hogares

1 comentari:

  1. Penelope, baix el meu punt de vista has fet una bona elecció de notícia, degut principalment a que és d'actualitat. Ben desarrollada i sobretot documentada.Les imatges audiovisuals la completen notablement.Hem pregunte si s'han portat a terme també mesures estructurals front a aquesta catàstrofe natural, a més de les no estructurals, és a dir, a més dels plans de evacuació elaborats.
    Una situació semblant es va donar a Colombia, el passat Octubre (http://www.elcomercio.com/actualidad/colombia-evacua-familias-actividad-volcanes.html).

    ResponElimina