dijous, 17 de novembre del 2011

Una senzilla tècnica detecta activitat cerebral en pacients que es consideraven en estat vegetatiu

L’electroencefalograma (EEG), una tècnica relativament senzilla d’utilitzar, podria permetre la comunicació amb pacients amb greus lesions cerebrals, condemnats al que es denomina estat vegetatiu persistent (EPV).

En un xicotet estudi publicat a la revista mèdica britànica The Lancet, 16 pacients que havien sigut diagnosticats amb un estat vegetatiu recibiren probes amb una màquina electroencefalograma. Eixes probes detectaren, en 3 dels pacients tractats, respostes cerebrals a les ordres de moure la mà dreta i els dits dels peus. Això significa que el EEG demostrà que estaven realment conscients.

Els investigadors ja havien realitzat, també de forma exitosa, estes proves mitjançant la ressonància magnètica nuclear (RMN), però aquesta presenta molts inconvenients: pot produir claustrofòbia, el soroll intens pot arribar a ser molest, és relativament car respecte a altres tècniques de radiodiagnòstic...

Segons el neurocientífic britànic Adrian Owen, coordinador de l’article, el EEG no sols es capaç de detectar activitat cerebral en pacients vegetals, sinó que podria fer possible un mètode molt primitiu de comunicació amb el món exterior mitjançant un sintetitzador de veu. S’estima que aquest dispositiu podria estar disponible per a la seua comercialització i aplicació en 10 anys.

Amb aquesta proba, el doctor Owen ha fet patent que molts dels diagnòstics que determinen si una persona està en estat vegetatiu són erronis i espera que al fer més precís el diagnòstic, es puga millorar el tractament d’estos pacients.

Notícia original

Notícies relacionades
- Mor Ramona després de 14 dies “desendollada”
- “Vaig pensar que podria reprendre el vell somni de la humanitat: controlar coses amb el pensament”

Vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada