dimecres, 23 de novembre del 2011

PERFI LA SANG ARTIFICIAL


Anys enrere, un gran vessament de sang significava la mort. Avui en dia, aquest vessament no és un gran problema, però, la necessitat de sang és necessària i cada vegada més vital sobretot al països més desenvolupats. Si aquesta comença a escassejar, els principals afectats són aquelles persones amb grups sanguinis estranys com són el que porten sang de grup O- , que tan sols poden rebre sang del seu mateix grup i del seu mateix RH. També hi ha que afegir que, encara és molt baixa la probabilitat, també es poden transmetre malalties infeccioses mitjançant la transfusió.
Davant d’aquestos inconvenients, molts investigadors han estudiat la possibilitat d’un substitut de la sang i que puga estar sempre disponible. Aquestes investigacions s’han dividit en dues línies com són la sang artificial de síntesi química i sang artificial de síntesi biològica.
Els científics, s’han centrat principalment en la sang artificial de síntesi química, ja que amb aquesta, han intentat fer-la molt pareguda a les propietats vertaderes de l’hemoglobina. Dins d’aquest tipus de sang es pot trobar la sang artificial basada en hemoglobina i una altra basada en perfluorocarbonos. La sang de síntesi química té avantatges variades com és la seua investigació més senzilla, més barata, es pot conservar a temperatura ambient i no presenta problemes davant altres grups sanguinis. També és un bon transportador d’oxigen, per això, é molt millor davant de gran hemorràgies. Encara que així i tot presenta contradiccions com és la producció de trombosis, febre,hipertensió...
Per altra banda, la sang de síntesi biològica, és la que més esperances hi ha de que funcione, ja que els glòbuls rojos són normals i a banda, es podrien desenvolupar elements cel•lulars com plaquetes o leucocits.
Com a cèl•lules elegides per a la producció d’aquest tipus de sang han sigut cèl•lules mare hematopoètiques (que principalment es troben a la medul•la òssia o el cordó umbilical) i cèl•lules mare embrionàries. La primera vegada que es van ser provades aquestes tècniques i amb èxit, han sigut la sang produïda amb cèl•lules mare hematopoètiques.
Per últim hi ha que dir, que la fabricació d’aquest tipus de sang té els seus inconveniets com és l’alt cost de producció i principalment, els obstacles que aquesta pot tenir amb grups sangunis estranys.


Noticies relacionades:

Vidios:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada