dilluns, 28 de novembre del 2011

Hi haurà vida a Mart?


Per a molts pot semblar que Mart siga un lloc inimaginable per a viure. Està pràcticament desprotegit de les radiacions solars per una atmosfera massa fina, un sòl replet de productes químics i l’aigua líquida, essencial per a l’existència de qualsevol criatura, bull i es congela ràpidament. Encara que poden haver algun tipus d’organismes que hagen pogut sobreviure.
L’objectiu de Mars Science Laboratory (MSL) és aclarir-ho. El 27 de novembre de 2011, la nova missió de la NASA ha llançat des de el Cabo Cañaveral (Florida) a bord d’un coet Atlas V. La nau, que conté el sofisticat rover “Curiosity”,el major vehicle que ha viatjat al planeta roig, realitza un viatge sense retorn de 570 milions de kilòmetres i quasi 9 mesos per a arribar fins a Mart, l’agost del 2012.

El “Curiosity” és molt potent i robust, amb uns 900kg, la seva tectologia és molt més superior que a les anteriors naus enviades a Mart en busca d’aigua, amb 6 rodes que li permet recorrer terrenys abruptes. També porta a bord equips espanyols: una antena i una estació de meteorologia aportada pel Centre d’Astrologia i proporciona dades vitals.
El destí d’aquest serà el cràter Gale, una depressió escollida per un centenar de científics, per el seu gran potencial biològic, científics creuen que en el passat podia haver estat cobert d’aigua. Desplegarà un arsenal de deu instruments científics: càmeres d’alta definició, làser per aplegar a l’interior de les roques, un braç de dos metres per a agafar fragments i analitzar-los al rover. “Es la màquina que cualquier científico especialista hubiera soñado” diuen responsables del Laboratorio de Propulsión a Chorro (JPL) de la NASA que participen al projecte.

L’ATERRATGE... serà delicat, s’utilitzarà una tècnica nova: un mòdul auxiliar de descens d’un coet que es descolgarà suaument el vehicle, subjectat amb corretges.
La duració de la missió serà d’un any marcià, és a dir, dos anys terrestres, però tot està validat per a funcionar tres vegades més, possiblement com els antics companys enviats anteriorment, que el “Curiosity” envie dades des de el planeta roig durant molt més temps que el previst.



Noticies relacionades:

Vídeo:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada