dimecres, 2 de novembre del 2011

Turquia desafia a Xipre per explotar una zona en litigi


Este és el missatge que l'Executiu turc ha llançat al Govern de Xipre a l'amenaçar d'enviar barcos de guerra si no abandona els seus plans de prospecció en la zona de jaciments de gas submarins pròxims a l'illa.
Els barcos, posen el perill l'estabilitat en el Mediterrani oriental i anuncien l'inici d'una carrera pels recursos naturals en la regió.
Xipre juga amb avantatge. Mentres Turquia última els seus preparatius per a començar les prospeccions la setmana pròxima.
Xipre ja ha iniciat els treballs d'exploració. Els beneficis dels jaciments seran exclusivament per a la comunitat grega de l'illa, I açò és el que realment irrita a les autoritats turques.

Les propietats de les explotacions

La decisió de Xipre, qualificada per Turquia de 'provocació', obri noves incògnites sobre el futur de l'illa. En primer lloc, posa en perill el seu procés de reunificación, patrocinat per l'ONU i previst per a mitjan de 2012.
Segons el ministre d'Exteriors turc 'los grecochipriotas volen sabotejar les conversacions i canviar la naturalesa de les actuals relacions per mitjà de la provocación.
No es tracta tan sols d'un assumpte de política domèstica. La reunificació de l'illa pot afectar l'agenda europea, ja que Xipre assumirà la presidència de la Unió al juliol de 2012.

Noticia original:

http://www.elpais.com/articulo/internacional/Chipre/abre/proceso/historico/unificacion/elpepiint/20080904elpepiint_5/Tes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada