diumenge, 20 de novembre del 2011

El naixement d'una estrella captat pel Gran Telescopi de Canàries.



La imatge del naixement d'una estrella va ser triada com 'Imatge astronòmica del dia' per la NASA el passat 7 de novembre. Aquesta astrofotografia va ser presa per el major telescopi òptic-infraroig del món, el Gran Telescopi CANÀRIES i l'instrument OSIRIS, situat a l'Observatori del Roque dels Nois de l'Institut d'Astrofísica de Canàries,a La Palma.

D'aquesta manera, la nebulosa 'Sharpless 2-106', amb forma de rellotge de sorra, podria ser fàcilment confosa amb una nebulosa planetària bipolar. Res més lluny de la realitat. Mentre que una nebulosa planetària representa la fase final d'una estrella petita (com el Sol), en aquesta imatge el que contemplem és un gran núvol de pols i gas on podrien estar formant-se més d'un centenar d'estrelles.

Així, a una distància d'uns 2.000 anys llum i amb una mida d'uns dos anys llum de llarg, aquesta regió de formació estel • lar està il • luminada principalment per una estrella molt jove (d'uns 100.000 anys d'edat) amb una massa equivalent a la de 15 sols.

A la imatge no s'aprecia bé l'estrella, en quedar oculta per un disc de matèria relativament dens. Aquest disc sembla ser el responsable de la singular forma de la nebulosa, ja que la llum de l'estrella seria absorbida pel disc en la direcció equatorial, però podria escapar pels pols ionitzant el gas per sobre i per sota del disc i donant lloc a les dues regions que veiem il • luminades.

-Notícia original .

-Notícies relacionades:
Camp de margarides

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada