dimarts, 29 de novembre del 2011

2011, el desè any més càlid de la Terra des de 1850



Segons un informe publicat avui, 29 de Novembre de2011, per l’Organització Mundial de Meteorologia (OMM) presentat en la XVII (17) de la ONU sobre el Canvi Climàtic (COP17) en la ciutat sudafricana de Durban.
Segons càlculs de la OMM, durant 2011 (entre gener i octubre) la temperatura de l’aire en la superfície de la Terra i del mar es situava en uns 0.41ºC per damunt del registrat anual del període 1964-1850. “éste es, pues, el décimo año más cálido desde que comenzaron los registros en 1850”, ressalta el document.
A més, en els períodes 2002-2011 igual que 2011-2010 com la dècada amb 0.46 graus d’increment de temperatura. Al igual que el 2011 es rebel•la com el més càlid durant el fenomen meteorològic de La Niña (fase freda del cicle natural global del clima denominat anteriorment). El Niño-Oscilación del Sur (ENSO), i la seua fase càlida és El Niño.
Trobem diferents realitats reflectides a l’informe:
-Aquest any, al Pacífic tropical s’origina una intensa manifestació de La Niña, una de les més potents dels últims 60anys, associada a les sequíes de l’Àfrica oriental, illes Pacífic equatorial central… i crescudes sobrevingudes en el sud d’Àfrica, Austràlia oriental i el sud d’Àsia.
-“El cambio climático es real”, “las temperaturas seguirán subiendo” y “los 13 años más cálidos han tenido lugar, sin excepciones, durante los 15 años transcurridos desde 1997”,explica Jeremiah Lengoasa, el subsecretari general de la OMM.
-“La concentración de gases de efecto invernaderi en la atmosfera han alcanzado nuevos máximos […]”remarca Jerraud.
Tanmateix, les inundacions a nombroses parts del món en 2011, per exemple al gener en Brasil, on les riuades provocaren uns 900 morts.
S’aportaran noves dades a març, després de conèixer l’evolució de les temperatures en els següents mesos.

L’estudi de l’OMM es basa en dades procedents de xarxes d’estacions meteorològiques i climàtiques, com també de vaixells, boies i satèl•lits.


Notices relacionades:

Video:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada