dimecres, 9 de març del 2011

Nou fàrmac contra el càncer de mama sorgit del fons del mar

La lluita contra el càncer avançat de mama conta amb un nou aliat sorgit del fons del mar. Es tracta de l’eribulina, un fàrmac de quimioteràpia obtingut d’una esponja de mar (Halichondria okada), tòxica i molt freqüent en la costa japonesa de Pacífic, que pot millorar en un 20% (uns dos mesos) l’esperança de vida de les dones ja tractades prèviament i que pateixen metàstasis.
Ja existeixen tractaments per als tumors avançats que no sols serveixen per a combatir l’enfermetat, sinó que permeteixen millorar, cada volta més, la qualitat de vida de les pacients.
L’estudi ha sigut coordinat per el grup de càncer de mama de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron i va contar amb la participació de 762 dones de més de 130 centres sanitaris de 12 països prèviament tractades (entre dos i cinc cicles de quimioteràpia amb antracina o taxano). A 508 se les va administrar eribulina. A les 254 restants se’ls va oferir el millor tractament que es va considerar en cada cas pe r a tractar el tumor. El resultat va ser que les persones tractades amb eribulina van assolir una supervivència mitja de 13,6 mesos front als 10,5 de la resta de tractaments. Respecte als efectes secundrais, un 54% de les pacients tractades amb aquest fàrmac varen sofrir astenia o fatiga (front al 30% de l’altre) de dones) i un 52% neutropenia caiguda de glòbuls blancs (per un 30% en la resta de pacients). El problema més comú va ser la neuropatia perifèrica (dolor i pèrdua de la sensibilitat muscular), que va obligar a suspendre el tractament en el 5% dels casos.
La eribulina ha demostrat ser eficaç en tots els tipus de càncer de mama. Aquest medicament té un mecanisme de doble acció. Per una part impedeix la divisió de les cèl•lules tumorals; però a demés la eribulina s’uneix a la tubulina (unes proteïnes essencials per a l’esquelet intern d ela cèl•lula) i produeix uns agregats que maten la cèl•lula tumoral.
També existeix una altra medicació tumoral autoritzada sorgida del fons del mar. Es tracta de Yondelis (de la empresa espanyola PharmaMar) indicada per a tractar sarcomes i càncer d’ovari.




Noticia original
Altres noticies relacionades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada