dimecres, 9 de març del 2011

El perfil genètic de malats de sida ‘sans’ llança noves pistes

Un estudi internacional, amb la participació espanyola, ha descrit el perfil d’un grup de malats seropositius, que pot controlar la infecció de forma natural i no desenvolupa el sida. Aquest subgrup, “la élite de la élite”, presenta un sistema immunitari molt menys activat que el de la resta de pacients i podria tindre la clau del control natural de la infecció.
El objectiu de l’estudi, es analitzar les causes genètiques que provoquen que algunes persones infectades per el VIH poden controlar la infecció de forma natural, sense medicació, i no desenvolupar el sida. Per a la investigació s’han seqüenciat 30.000 gens de 35 persones.
Entre aquests pacients, “controladors d’èlit”, s’han identificat amb un subgrup que presenta unes característiques en el seu perfil genètic molt similars a les persones no infectades. Aquest subgrup, “l’èlit de l’èlit”, presenta un sistema immunitari molt menys activat que el de la resta de pacients.
La troballa podria demostrar que aquestes persones “no necessiten” activar els seu sistema immunitari per a controlar la infecció, i fa pensar que tenen la clau del control natural de la infecció.
La resta de persones infectades per el VIH presenten un estat d’activació crònic del seu sistema immunitari, associat a complicacions como riscos cardiovasculars, alteracions metabòliques, anormalitats nervioses i problemes hepàtics, renals i ossis.
Les característiques genètiques del subgrup de pacients identificats, fa sospitar que probablement no presentaran aquests complicacions. Per lo tant, aquesta informació podrà servir a curt Termini per avaluar la predisposició dels pacients seropositius a desenvolupar aquestes complicacions.
En l’estudi, en el que han participat investigadors de l’Iinstitut d’Investigació del Sida (IrsiCaixa), s’han analitzat postres de l’ARN mensager de tres grups diferents. Per un costat, 12 controladors d’èlit; per altre costat, 9 persones infectades per el VIH que estan baix tractament antirretroviral, i finalment, 14 persones no infectades.
El ARN s’ha sotmés a un anàlisis transcriptòmic que ha permitit detectar l’expressió de 30.000 gens. Gracies a aquest anàlisis s’ha descobert que entre els controladors d’èlit hi ha dos subgrups amb perfils genètics diferenciats: un que es pareix al dels pacients baix tractament, i altre, molt similar genèticament a les persones seronegatives.
L’estudi s’ha presentat en l’ultima edició del Congrés Internacional de Retrovirologia (CROI).




Noticia original
Altres notícies relacionades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada