dijous, 17 de març del 2011

Agricultura ecològica per a combatre el canvi climàtic i augmentar la producció d’aliments

-Notícia original

Aquesta setmana, durant la reunió a Ginebra de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), Olivier De Shutter ha declarat la importància d’instaurar l’ecoagricultura per a eliminar la fam al món i enfrontar el canvi climàtic i la pobresa.
Nombrosos estudis realitzats a Àfrica han demostrat que els xicotets camperols que utilitzen l’agricultura ecològica augmentaren notablement la producció de les seues terres. Aquest tipus d’agricultura és ideal per a camperols pobres, ja que no necessita costosos pesticides ni fertilitzants, ni tampoc maquinària cara o llavors híbrides.
Però és d’esperar que els països pobres no confien completament en aquest sistema i es troben escèptics, ja que no és tracta del model agrícola dominant als països desenvolupats, un model agrícola que depén de combustibles fòssils i que no se n’adona del gran impacte ambiental que pot estar ocasionant. Un d’aquests impactes seria que entre un 45 i un 50% dels gasos d’efecte hivernacle emesos es generen amb l’actual model de producció alimentària. Si a tot açò afegim l’impacte causat per la desforestació i l’emissió derivada del processament d’aliments i el transpors d’aquests per tot el món, arribem quasi a la meitat de totes les emissions humanes.
L’ecoagricultura o agricultura ecològica pot produir més aliments per als més pobres del món, emetre a penes una fracció de les emissions actuals i emmagatzemar carboni al sòl. Per tot açò, moviments com La Vía Campesina intenten plantejar des de 2009 que si som capaços de canviar la manera en què cultivem, produïm i distribuïm els aliments, aconseguirem una poderosa solució per a acabar amb el canvi climàtic.

-Notícies relacionades
Contribució del castanyer a l'agricultura ecològica
Agricultura ecològica a Andalusia
Ajudes per a l'agricultura ecològica



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada